Grand-Danois

Hunderacens Egenskaber:

  • Størrelse (5 er størst):
  • Dominans (5 er meget dominerende):
  • Pleje:
  • Egnet som Familiehund:
  • Lydighed (5 er bedst):

Racens Oprindelse

Grand danois`en, den store danske hund, eller Deutche Dogge som den kaldes i Tyskland, har en omstridt oprindelse. Mange hundehistorikere regner den for en Tysk race, men danske eksperter mener at kunne føre racen helt tilbage til vikingetidens Danmark.

Racens Temperament

 

En Grand danois er en meget venlig og hengiven race, der udviser stor loyalitet for sin familie, det er en rigtig god familie hund, som har meget stor tålmodighed med børn og elsker deres selskab. De er også lette at have sammen med andre dyr, hvis de præges til det fra starten, i det hele taget er det vigtigt med en tidlig socialisering på forskellige ting, lyde osv. Af en Grand danois, da den er så følsom en race. 

 Dog er det vigtigt at man opdrager/træner sin Grand danois fra hvalp, da den jo ender ud med en vægt på mellem 60-80 kg. ( opdragelse og træning af en Grand danois må ikke være hård og råbende, men kærlig og konsekvens.) Med så stor en race er det også vigtigt, at man på forhånd tager en beslutning om hvorvidt den skal have lov at ligge i sofaen eller sengen, da det kan være noget nær en umulig opgave, at få det ``lille`` pus ned igen.

 En Grand danois kan være lidt reserveret over for fremmede mennesker i starten, men kommer som reglen hurtig over det, også kan de ikke få kæl og klap nok.

 Hvis man giver sin Grand danois et par gå ture hver dag, har man en dejlig rolig hund, der bare vil elske at ligge i sin bløde kurv, eller foran brændeovnen. (Dog er det vigtigt ikke at overe motionere en lille hvalp og ung Grand danois i vægts, da den skal vokse så utroligt meget på kort tid, snak altid med din opdrætter og får vejledning i dette.)  det er vigtigt at give sin Grand danois opmærksomhed og nærvær, da det er en blød selskabelig race. 

En Grand danois fungere også godt som vagt hund, da det er nok med dens imponerende størrelse og gøen kan holde de fleste indbrudstyve fra døren.

Racens Egenskaber

 

Grand danois`en har haft flere anvendelser bl.a. til jagt på vildsvin og kronhjort, samt som vagt og selskabshund på de store herregårde og slotte. Det gav også en vis form for prestige at man kunne have så store hunde og have råd til at fodre dem. 

De har ikke den store jagtdrift længere, men der er nogle imellem som har noget jagtdrift tilbage. De er meget løbeglade og kan få stor fart på, på lige afstande, så bliver de fristet af en hare eller andet vildt er der stor sandsynlighed for at de fanger det.  

En Grand danois elsker bare at hygge med familien, de vil også gerne samarbejde med sin ejer til træning osv. Bare i en mere moderat tempo end de mere arbejdsrelateret hunde racer. De lære let og det er en race man ikke hele tiden behøver at være over med hensyn til træning, når først den har fået en god grundlæggende træning og opdragelse fra starten, skal der ikke meget til at den lystre sin ejer og andre.

Racens Udseende og størrelse

 

En Grand danois er en stor kvadratisk hund, de har meget kort og tæt liggende glansfuld pels, og fås i følgende farver: Gul m/ sort maske, tigeret m/ sort maske, harlekin, sort, mantel og blå. Der forekommer også merle (grå harlekin og grå mantel) disse er ikke godkendt til udstilling og avl. 

En Grand danosi skal have et harmonisk parallelt hoved med tydligt stop, næsen skal være sort, med store næsebor. (Dog accepteres sort plettet eller kødfarvet næse hos harlekin.) De skal have veludviklet og brede kæber, kraftige sunde tænder samt saksebid. Øjnene skal være mandelformet med tætsluttende øjenrander og øjnene skal være så mørke så muligt, hos blå hunde er noget lysere øjne tilladt og hos harlekin tolereres lyse eller uens farvede øjne. Ørene skal hænge naturligt, være højt ansatte og deres forreste rand skal ligge ind mod kinderne. Halsen skal være lang og muskuløs, den skal bæres oprejst. Ryggen skal være kort, stram og svagt faldene bagud. Brystet skal nå ned til albueleddet og have en god bredde. Underlinien skal være godt optrukken bagtil så der dannes en smuk kurve fra underbrystet. Halen er højt ansat og skal nå ned til haseleddet. Albuerne skal ligge med god tilslutning til kroppen, og må hverken være ind- eller udaddrejet. Bagbenene skal være velvinklet og med kraftige brede lår, haseled skal være kraftige, stabile og hverken ind- eller udad drejet. En Grand danois skal have kattepoter med tæt sluttede tæer, kløerne skal være korte, kraftige og så mørke så muligt.

Skulderhøjde for hanner er mindst 80 cm. Og for tæver mindst 72 cm.

Pelspleje

Der er ikke meget pelspleje hos en Grand danois, de fælder som reglen kun to gange om året, hvor man let kan bruge en gummistrigle eller handske til at fjerne de løse hår med.

Unikke egenskaber ved racen

Jeg har selv haft Grand danois siden 1991, og syntes at det unikke ved denne race, er dens store personlighed og den ro de udstråler. De er meget hengivne familiehunde der er utrolig kærlig i deres omgang med mennesker og især børnene, det er en fornøjelse at se den blide kæmpe sammen med børn. Vi har selv to børn i huset, godt nok er de nu teenagere, men da de var mindre har vi aldrig været utrygge for at lade vores Grand danois være sammen med børnene og deres legekammerater. 

Artiklen er skrevet af Karina Petersen fra Kennel Hot Cocio

 

 

 

 

Average: 4.3 (6 votes)