fredag, marts 15, 2024
Hunderacer

Dansk Svensk Gårdhund

En Dansk/svensk Gårdhund er en helt fantastisk lille hund og ven. Den er altid glad og parat til sjov. Den kloge narre den mindre kloge, siger man. Med en gårdhund bliver man jævnlig den mindre kloge, for en gårdhund er snu og med dens fantastiske charme, kan man aldrig blive rigtig gal, når den laver numre.

En gårdhund er udmærket til familier, der ikke har haft hund før, men vær forbedret på, at det måske så altid vil være Gårdhund eller ligefrem Gårdhunde, for det sker tit, at en bliver til to eller tre. Men selvfølgelig skal Gårdhunde opdrages, som alle andre hunde. Aktiviteter sammen mad andre hunde er vigtigt.

Oprindelse

Racens oprindelse kendes ikke med sikkerhed. Men racen er meget gammel. Faktisk tyder det på, at den har været med vikingerne rundt. Den findes i alt fald i hele det ”gamle” Danmark, altså indbefattet Skåne og Slesvig-Holsten.

Frem til 60`erne var gårdhunden overalt på landet, hvor den og kattene holdt mus og rotter væk. Men den var også en sjov legekammerat for børnene.

Grise handler Larsens hund burde have været en Dansk/svensk Gårdhund, for det var dem, der var på gårdene dengang. Men det var en Fox Terrier, der spillede Gårdhund.

Med industrialiseringen af landbruget, forsvandt Gårdhunden, eller det troede man, for da man midt i 80`erne besluttede at forsøge at samle racen med henblik på stambogsføring, viste det sig heldigvis, at den havde overlevet, og i 1987 blev indmønstret 130 racetypiske hunde.

Temperament

Der er gang i en Gårdhund, og den er fræk på en sjov måde. Den er glad og normalt meget venlig overfor mennesker, grænsende til det påtrængende. Den må ikke være bidsk eller aggressiv, men den har sit instinkt for jagt på småvildt, som mus, rotter og fugle.

Den giver hals, når der kommer gæster, men holder op når dens mennesker har hilst på gæsterne. Den har brug for opmærksomhed, opmærksomhed og opmærksomhed. Hvis den ikke får det, så skal den nok finde en måde at gøre opmærksom på sig selv på. Men igen på en sjov måde. Ikke ved at rive dørkarmen ned.

Racens Egenskaber

En Dansk/svensk Gårdhund er intelligent, eller måske er snu et bedre udtryk. Den kan alt, når den bare kan se sin egen fordel i det.

Den er rigtig god til agility, men også lydighed klare den i fin stil. Den er lærenem og vil gerne samarbejde. Men man skal være opmærksom på, at det at den hurtig opfatter, hvad den skal også betyder, at den kan komme til at kede sig, så træningen skal varieres.

Det er heller ikke altid let at dække dem af. Med deres bare mave og deres naturlige kuldskærhed, kan et tæppe, som hunden kan ligge på, være en hjælp.

Udseende og størrelse

En Dansk/svensk Gårdhund er en lille kompakt og glathåret hund. Den er mellem 30 cm (lille tæve) og 39 cm (stor han) i skulderhøjde og vejer mellem 7 og 11 kg. Den er hvid med pletter i forskellige farver og størrelser. Der er meget vide grænser for farverne, så længe hvid dominere.

Gårdhunde kan fødes stumphalet. En stumphale kan ses i alle længder lige fra ”ingen hale” til en længde, hvor man ikke kan se, den er stump.

Sundhed

Gårdhunde er generelt sunde. Der er ikke problemer med arvelige sygdomme. Det betyder selvfølgelig ikke, at gårdhunde ikke bliver syge. De kan få alle de sygdomme, som hunde (og mennesker) kan få. Men rigtig mange af dem får et langt liv. Et liv på 14 måske 16 år.

Pleje af Gårdhunde

Det er ikke tid til pleje, der skal afholde en fra at anskaffe en gårdhund. Naturligvis skal man tjekke tænder og øre, klippe klør osv., men det er så det.  Selvfølgelig er det en god ide at børste gårdhunden, men det er mest for hyggens skyld, bortset fra perioden hvor hunden fælder, hvor det er rart ikke at få for mange hundehår i hele huset. Men det er forskelligt, hvor ofte de fælder. Vask er ikke det store, en del af dem nærmest selvrensende, fordi den er så kort og glat.

Med eller uden stambog

Gårdhunde er en af de racer, hvor der sælges rigtig mange hunde uden stambog. Nogle af dem er Gårdhunde, nogle er små hunde (under 50 cm) med pletter, men med et helt andet temperament. Mest nærliggende er blandinger med terrier. Det er umuligt at se på en 8 ugers hvalp, om faderen er Fox Terrier eller Jack Russel Terrier. Der er intet galt med de racer, men hvis man forventer en Dansk svensk Gårdhund, så er en Jack Russel ikke sagen.

 

Dansk Race – vort ansvar

 

 

Gårdhunden er stadig talmæssig lille og langt hovedparten af hundene bor i Danmark og Sverige. Så det er vores ansvar at bibeholde denne lille dejlige race. Så vi ser gerne, at flest mulig af hundene avlsgodkendes, så vi har mulighed for at vurdere vores avl og finde de bedste (specielt hanner) til videre avl.

Hvis du vil læse mere om Dansk/svensk Gårdhund, så kan du læse bogen ”Dansk svensk Gårdhund” udgivet i samarbejde med Dansk Kennelklub og Atelier.

 

Artiklen er skrevet af Annette Larsen fra Kennel Tahoe Skovsø´s