onsdag, juli 17, 2024

Jagthunde racer

Køb af jagthund

Før du køber en jagthund skal du overveje hvilken type af jagthund, du har brug for. Der findes 4 forskellige grupper af jagthunde, med flere hunderacer i hver.

Stående jagthunde

Stående Jagthund

Denne gruppe af jagthunde har den særlige egenskab at de jager “sammen” med jægeren. Det vil sige at jagthund og jæger indgår et makkerskab hvor jagthunden lokaliserer vildtet hvor efter hunden tager stilling, indtil jægeren er klar til at afgive skud.

Eksempelvis under fasan og agerhøne jagt bruges stående jagthunde. Hunden går i brede zig-zag bevægelse ca. 50 til 100 meter foran jægeren, hvor den søger vildt der trykker sig i højt græs eller markafgrøder. Når hunden har fundet et stykke vildt, tager den stand, som vist på billedet.

Her bliver jagthunden stående til jægeren har ladt geværet, hvorefter han med en kommando giver hunden besked på at fange vildtet. Jagthunden kan selvfølgelig ikke nå at fange fasanen, inden den er i luften, men jægeren har god tid til at afgive skyd, på ganske kort afstand, hvilket giver et godt jagtudbytte.

Der findes flere forskellige hunderacer som kan bruges som stående jagthunde. Blandt disse kan nævnes:

Ruhåret hønsehund, Irsk setter, Vizla, Weimaraner, Breton

Det er typisk efter jagt på fuglevildt og harer, man benytter stående jagthunde. Denne form for jagt beskrives af mange som det ultimative samarbejde mellem jæger og jagthund.

Drivende Jagthunde

Drivjagt med hunde er en af de ældste former for jagt med hund. Denne jagtform opstod da man begyndte at avle hunde til jagt. Drivende jagthunde var de første hunde som man benyttede til jagt.

Metoden er ganske enkel. Man har en flok hunde eller et kobbel, der løber løs og opstøver vildtet, forfølger det til jægeren kan komme på skudhold og nedlægge det. Det kan tage op til flere timer før vildtet er kørt så træt at det ikke orker at bevæge sig mere.

Drivjagt kan både forgå med mange hunde i koblet, eller med to drivende jagthunde, som opsporer og forfølger vildtet med en højlydt gøen så jægeren kan følge med og lokaliserer, hvor de drivende jagthunde befinder sig.

Hubertus jagten som vi kender fra dyrehaven udspringer af drivjagt, men kaldes i dag for “parforce” jagt, da jægeren befinder sig til hest. Denne jagtform er dog forbudt i de fleste lande i, men praktiseres stadig i England, hvor jagtbyttet normalt er ræve. De drivende jagthunde løber foran rytterne til hest med høj gøen, som skræmmer vildtet op.

Hunderacer der bruges som drivende jagthunde er: Beagle, Blodhund, Dalmatiner med flere.

Hvis du overvejer på at anskaffe sig en drivende jagthund, som familiehund, skal man gøre sig klart, at man får en hund hvor jagten sidder så dybt i hunden, at det er tæt på umuligt at lufte hunden løs, da den til en hver tid vil stikke af, hvis den får færten af vildt. Derfor skal denne type jagthunde, enten luftes på meget store arealer, eller i snor.