onsdag, maj 29, 2024

Valg af hund – Find den rigtige hunderace

Valg af hund – Sådan vælger du rigtigt

Alt for mange vælger den forkerte hund, og det fører ofte til at hunden bliver aflivet inden den fylder halvandet år. Et sted mellem 10.000 og 15.000 raske hunde bliver hvert år aflivet.

Typisk aflives hunden, fordi at tiden til hunden alligevel ikke kunne findes, eller pga. af adfærdsproblemer. Hvert år aflives alt for mange sunde og raske hunde, men det mest skræmmende er at tallet af nye hunde kontra aflivninger er det samme år efter år. Det betyder i praksis at mange der får aflivet hund nummer 1, umiddelbart efter køber en ny hund, som passer “bedre” ind i familien.

Inden man anskaffer sig en hund bør man sætte sig grundigt ind i hvad det vil sige at have hund. Ikke bare hvilken race, men også hvor meget en hund koster om måneden, da dette er et væsentligt beløb for de fleste familier.

Der findes nogle enkle, men dog vigtige spørgsmål, som alle kommende hundeejere bør stille sig selv inden hunden anskaffes:

  • Har jeg råd til at have hund?
  • Har jeg tid til at have hund?
  • Hvilken hund skal jeg vælge?
  • Er du nu jeg skal have hund?

Har du råd til at have en hund?

Dette spørgsmål er et af de vigtigste du bør stille dig selv, inden du anskaffer en hund. Nok er alle hundehvalpe søde, men det koster mange penge at have en hund. Har du før haft kat, kan omkostninger ved en hund, slet ikke sammenlignes. En hund koster hurtigt 10 gange så meget som en kat.

Det er ikke blot anskaffelsen af hunden som er dyr. Foder, legetøj, seng, halsbånd, dyrlæge, pasning, og forsikring koster alt sammen mere end du tror.

Vi har opstillet et lille regnestykke som hurtigt giver dig et over blik over dine udgifter. Udregninger er baseret på en blandingshund Vizsla/Dogue De Bordeaux ca. 44 kilo.

Anskaffelse: Hvalpen kostede 6000 kr.

Foder: 10 kg. Eukanuba . Joint Mobility 529 kr. pr. måned + Flex vital – Kosttilskud 367 kr. hver anden måned.

Udstyr Hundeseng 1000 kr. + Line og sele 1000kr. + Div. legetøj 50 kr. pr. måned + Godbidder 50 kr. pr. måned

Forsikring: Lovpligtig ansvarsforsikring 800 kr. årligt

Pasning i pension: ca. 800 kr. årligt

For ovenstående hund betyder dette at hunden koster ca. 8000 kr. i en gangs udgifter, og ca. 11.350 kr. i årlige omkostninger. De fleste hunde bliver omkring 10 år hvilket betyder at hunden gennem et langt hundeliv kan koste omkring: 144.000 kr.

Har du tid til at have hund?

De fleste mennesker ved godt at anskaffe en sig en hund, betyder også gåture i al slags vejr. Typisk er intentionerne gode, men når hunden først er kommet hjem og det regner og sner, er det tit at de daglige gåture blot bliver til lufteture i egen have. Men alle hunde uanset størrelse kræver at komme ud og “se noget nyt”, for at blive korrekt stimuleret. Kommer hunden aldrig ud og bruge næsen, vil chancen for uheldige adfærdsproblemer også være markant højere end hos velstimulerede hunde. I gennemsnit skal du regne med at gåtur med din hund mindst 1 time dagligt.

Hvilken hunderace skal du vælge?

Først skal du beslutte om du ønsker en race ren hund, eller om du kunne tænke dig en blandingshund. Begge dele har fordele og ulemper. Eksempelvis ved du aldrig helt hvad du får med en blandingshund, det kan være forskelligt (også inde for samme kuld), hvilke egenskaber som bliver dominerende fra moderen og farens gener. Med racehunde har du derimod mulighed for at snakke med opdrætteren, og finde den hund med de egenskaber som passer bedst til dig.

valget af hunderace er noget af de vigtigste når du skal anskaffe dig en hund. Derfor er man nødt til at sætte sig grundigt ind i hunderacens egenskaber, så man på forhånd ved om racen er hyperaktiv, hvor stor den bliver, eller om den er så selvstændig at den ikke egner sig til førstegangs hundeejere.

Er det nu jeg skal have hund?

Nok det allervigtigste spørgsmål du skal stille dig selv og din familie, inden du anskaffer dig en hund. Er det virkelig nu i skal have hund? Er i klar til at have en hund i 10 år, som koster i nærheden af 100.000+ kr. som tager en time af din dag, hverdag ! Hvis du kan svare ja, så er det tid til at læse om de mange hunderacer.

God fornøjelse!