onsdag, juni 12, 2024
Hunderacer

Rhodesian Ridgeback

Racens oprindelse

Racen er blevet til i det sydlige Afrika nærmere betegnet Rhodesia også kaldet Zimbabwe. Disse hunde skulle overleve den barske natur i Afrika, have et veludviklet jagtinstinkt og et godt beskyttelses – og vagtinstinkt. Ligeså kunne samarbejde flere hunde sammen og arbejde selvstændigt.

Disse fantastiske hunde skulle bl.a. kunne opspore løver og holde løven på stedet indtil jægeren kom på tæt hold og kunne skyde.  Intelligens, udholdenhed, hurtighed, smidighed og mod skulle der til i sådanne situationer.

Racens adelsmærke er den Ridge den har på ryggen. Dannet ved at pelsen vokser modsat i en bestemt form. (Kan fødes uden Ridge og har da stadig racens unikke egenskaber).

Racen Rhodesian Ridgeback er fremsprunget igennem avl på disse 8 racer:  Khoikhoihundene (Afrikanske hunde som havde Ridgen) – Greyhound – Bulldogs – Pointeren – Irsk Terrier – Collien – Skotsk Hjortehund – Airdale Terrier.

Racen kom til Danmark første gang i 1969.

Temperament

Stædig, reserveret (ikke sky) og selektiv overfor fremmede, tilbageholden (overlevelse / intelligens) for nye / fremmede situationer, selskabelig i sin flok, er ikke en race som egner sig til at være i en hundegård uden sin flok, selvstændig arbejdende, intelligent, aktiv både fysisk og mentalt.

En veltilpasset Ridgeback kan ligge sløvt hen, for så at være klar til en fysisk aktivitet. Tvang, kæft, trit og retning som gammeldags kadaverdisiplin hader de fleste Ridgeback. Træning og daglig omgang på den måde, giver ikke en dejlig opmærksom, trofast følgesvend.

Positiv belønning er vejen frem med en Rhodesian Ridgeback både i hverdagen og ved Lydighedstræning, Agility og Sportræning.

Tidlig prægning og god socialisering hos opdrætteren er livsvigtig for en Rhodesian Ridgeback.

En Ridgeback har en fantastisk hukommelse for både positive og negative oplevelser i hvalpe- og unghundetiden. Så det kræver også, at de nye ejere giver hvalpen så mange trygge og gode oplevelser som det er muligt, dog uden at stresse hvalpen.

Racens egenskaber

De fleste Rhodesian Ridegback hader regn. Mange bader, men de fleste holder sig tørpotede i strandkanten.

Har en veludviklet lugtesans og er formidable til sporarbejde og genstandssøgning med den rette indlæring. En fantastisk allround race med den rette ejer og træning. Kræver både fysisk og mental aktivitet for at være en velafbalanceret familiehund og et plus for sine omgivelser.

Ikke en race for dovne inaktive mennesker. Dens vagtinstinkt ligger som regel lige om hjørnet så ingen grund til at prøve at fremdyrke dette.

Har krav på at kunne løbe frit hver dag, men da jagtinstinktet kan ligge højt er det vigtigt med den rette lydighed og en opmærksom ejer, som kan forudse en evt. jagtsituation.

En løbe- eller cykeltur ligger også højt på ønskelisten hos en Rhodesian Ridgeback.

Lure Coursing holder de fleste Rhodesian Ridgeback også meget af, en eksplosiv iscenesat jagt efter en Lure over ca. 500 m.

Alt med måde og omtanke og husk på at ingen bliver slidt af at blive brugt, men slidt af, at blive misbrugt.

En hund der holdes i gang med forskellige aktiviteter igennem hele livet er en sund hund som har det godt. Tænk altid over hvad en Rhodesian Ridgeback egentlig er opdrættet til og man vil nemmere kunne forstå dens unikke egenskaber og hvorfor den reagerer som den gør i forskellige situationer.

Racens udseende og størrelse

En Rhodesian Ridgeback skal fremstå velafbalanceret, atletisk, stærk og muskuløs, men aldrig tung eller mastiffagtig at se på. Dette både være krop, hoved og som helhed i sine lette, hurtige og elegante bevægelser.

Racens ønskelige skuldrehøjde og vægt:

  • Tæver: 61-66 cm – vægt: ca. 32 kg
  • Hanner: 63 – 69 cm – vægt ca. 37 kg
  • Levealder: Gennemsnit 10-12 år.

Pelsen

Den korte pels uden underuld er meget lidt krævende, en gummistrigle og et vaskeskind kan 1 gang om ugen fjerne løse hår og snavs, hvis man ikke gider have dette indendørs.  Da Ridgebacken ingen underuld har, kan det være en god ide med et dækken i den kolde tid, hvis der ikke foregår fysisk aktivitet. Selv store og stærke hunde kan fryse, blive syge og udvikle gigt.

Unikke Egenskaber

Normalt ikke en race for førstegangshundeejer, men har man den rette indstilling, tiden og sat sig ind i hvad det vil sige at have en Rhodesian Ridgeback i dagligdagen, så kan det sagtens være en super god kombination. En Rhodesian Ridgeback er som ofte ikke en allemands hund.

”It takes a strong-minded human to appreciate a strong-minded dog!”.

Alle som kunne have interesse i denne fantastiske race burde læse race-bogen om

Rhodesian Ridgeback og alle dens unikke egenskaber. Bogen er udgivet af Specialklubben  i samarbejde med DKK.

Artiklen er skrevet af Lene Tornkjær, fra Kennel PoKali Ridge