Sådan holder du din hund på egne arealer
Når du har en hund, vil du selvfølgelig gerne have, at den bliver på dine egne arealer. Det kan være udfordrende at få sin hund til at blive hjemme. Dette gælder især på dine udearealer, hvor det kan være svært at holde hunden, hvor den hører til, hvis du vender ryggen til et enkelt øjeblik. Det gør det nemmere for dig at have hund, når du ved, at den ikke kan stikke af, når du mindst venter det. Det er aldrig sjovt at skulle prøve at finde en vildfaren hund. Vi giver dig her nogle gode råd til, hvordan du holder din hund på egne arealer.
Det kræver træning
Har du fået en hvalp, skal du med samme være meget konsekvent med at træne den. Det gælder især, når din hund skal forstå, at den ikke bare må løbe væk. Med en lille hvalp er du nødt til at sætte ind med disciplin fra starten af. Der er meget svært at vænne en hund af med dårlige vaner. Er det først blevet en vane for hunden, at der ikke sker noget, når den stikker af, er det rigtig svært at vænne den af med det igen.
Når du skal have en ny hvalp, kan hundetræning være et godt sted at starte. Med hundetræning lærer du din hund de basale ting. Det vigtigste ved hundetræning er dog, at I får skabt en relation, hvor det er dig som ejer, der er lederen. For at det bliver en succes, skal din hund adlyde dig som leder. Det er ikke noget, du kommer sovende til, og det kræver derfor intens træning. Hundetræning med en instruktør kan være en rigtig god idé, da du får professionel hjælp til, hvordan du skal træne din hund.
Hundetræning er et godt grundlag, når du skal træne din hund til ikke at løbe væk. Hvis du har haft succes med hundetræningen, kan du nemmere gøre brug af de teknikker, du har fået derfra, når du derhjemme skal lære din hund, at den skal blive på dine arealer. Med den rette hundetræning kan du få din hund til at blive på dine arealer, uden du behøver at holde øje med den. Det betyder fx, at du ikke skal bekymre dig om at have en dør åben, og at din hund sagtens ville kunne gå rundt ude i haven alene, uden at den pludselig vil vandre ud på eventyr.
En hæk omkring haven
Har du ikke haft held med hundetræning, eller er din hund blevet for gammel til at lære nye tricks, er det en god idé med en hæk. Hækken skal gå rundt om hele haven, hvis du gerne vil have at din hund skal blive på din grund, når den er ude at lege for sig selv. Det kan være rart at kunne lukke hunden ud, hvis den har brug for lidt ekstra frisk luft.
Hvis du har en hæk rundt om haven, kan du holde din hund inde, uden du behøver at skulle holde øje med den hele tiden. Der er ikke meget sjov ved at skulle have din hund i snor i haven. Den vil synes det er meget sjovere at løbe frit rundt og lege med en pind eller bold.
En hæk, der skal holde en hund inde i haven, skal være tæt. Der skal ikke være smuthuller, som din hund kan komme igennem. Overvejer du at plante ny hæk, skal du derfor overveje, hvilken hæk der bedst kan holde din hund i haven.
Et hegn kan være nødvendigt
Nogle gange er det ikke nok med en hæk i haven. Der findes nemlig små ”udbryderkonger”, der kan finde ethvert lille smuthul. Det kan selvfølgelig være frustrerende, hvis din hund gang på gang formår at finde vej igennem hækken for at tage ud på eventyr. Det kan derfor være nødvendigt med et hegn. Har du ikke en hæk, kan et hegn også være vejen frem.
Når du skal finde et hegn til din hund, er det en god idé at vælge et hegn efter, hvilken hund du har. Jo større en hund, desto højere et hegn. Har du en meget lille hund, skal du derimod være opmærksom på, hvor store hullerne er i hegnet. Er hullerne for store, får du ikke meget ud af dit hegn. Er din hund dygtig til at hoppe, skal du selvfølgelig have et højere hegn, der kan holde din hund inde i haven.
Nogle gange skal der skrappere midler til
Der er nogle hunde, der formår at bryde igennem alt. Det gælder både et højt hegn og en god tæt hæk. Er din hund snedig på det punkt, kan det være nødvendigt at tage skrappere midler i brug, hvis du gerne vil holde din hund inde i haven. Her kan du i stedet benytte et elhegn – også kendt som et stødhegn. Et elhegn er et synligt hegn med en smule strøm i. Hvis hunden kommer for tæt på, får den et lille stød, der signalerer, at den ikke må gå udenfor elhegnet. Er din hund helt umulig at holde inde i haven, kan dette være svaret på dine bønner. Du kan læse mere om regler og tips om brug af stødhegn til hunde her.
Du har sikkert hørt om et stødhalsbånd. Det er ikke det samme som et stødhegn. Her får hunden nemlig et halsbånd på, der giver stød, når den kommer for tæt på grundens udgang. Der graves et stødhegn ned i jorden, hvor man ikke ønsker, at hunden skal bryde ud. Når den har stødhalsbåndet på, vil den få et lille stød, når den kommer for tæt på det nedgravede hegn. Dette er ikke tilladt at benytte i Danmark, da hunden ikke har en chance for at vide, hvad faren skyldes. Nøjes i stedet med et elhegn, hvis det er det, der skal til. Husk at konsultere en rådgiver ved opsætning af stødhegn, hvis du ikke har erfaring med det. Vi kan anbefale https://www.constructa.dk/el-raadgivning/