onsdag, juni 12, 2024
Nyheder

Allergivenlig hund

Rigtig mange mennesker drømmer om at have en hund, som kan bidrage med liv og glæde i hverdagen. Det er dog ikke alle, der ender med at anskaffe sig en hund. Den største grund til dette er, at nogle mennesker er allergiske overfor hunde.

Hvis du oplever symptomer, når du er i fysisk kontakt med en hund, kan det være, at du er allergisk. De typiske symptomer er: Kløe, nys og løbende næse.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er allergisk eller ej, kan du få lavet en test hos din læge.

Men en rendende næse skal selvfølgeligt ikke stoppe dig fra at få en hund – men du bør kraftigt overveje at anskaffe dig en allergivenlig hund.

Findes der overhovedet allergivenlige hunde?

Det kan diskuteres, hvorvidt der findes allergivenlige hunde eller ej. Det handler om, hvordan du definerer ”allergivenlig”. Findes der en hund, som aldrig nogensinde vil kunne fremprovokere en allergisk reaktion hos dig? Nej.

Der findes dog en del racer, som skaber færre og mindre reaktioner hos allergikere. Og disse kaldes i almindelige tale for allergivenlige hunde.

Hvilke hunderacer er allergivenlige?

Det er svært at definere præcist, hvilke hunderacer der er allergivenlige. Der er dog særligt ét kriterie, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der præcist definerer en allergivenlig hund. Dette kriterie er, at hunden ikke må fælde. Hvis hunden har en pels uden underuld, vil den fælde langt mindre. Og denne type af hunde vil ofte være mere allergivenlige.

Selvom det ikke kan fastslås med 100 procent sikkerhed, så vil disse racer (blandt andet) være bedre for dig, der har allergi:

Hvilke hunde fremkalder de fleste allergiske reaktioner?

Hunde med meget pels vil ofte kunne frembringe flere allergiske reaktioner. Det handler dog ikke kun om pelsen, og om hvorvidt hunden fælder eller ej.

Det er problematisk at udpege en specifik hunderace som allergivenlig eller ej, da det handler om, hvor mange allergifremkaldende proteiner, den individuelle hund producerer. Derfor kan én Schæferhund være forholdsvis allergivenlig, men en anden hund af samme race kan frembringe nogle meget voldsomme allergiske reaktioner.

Kan du have hund, selvom du har allergi?

Det korte svar er ja. Der er tusindvis af mennesker i Danmark, som er allergiske overfor hunde (eller andre dyr), men som stadig lever med dem uden de store symptomer. Du bør dog kraftigt overveje at styre uden om hunderacer, som har meget pels.

Hvis du gerne vil mindske dine allergiske reaktioner, kan du gøre brug af hyppig rengøring. En hyppig og grundig rengøring kan fjerne mange af dine gener, men det vil ikke få dine reaktioner til at forsvinde helt.
Slutteligt skal du huske, at du kan få forskellige lægemidler i håndkøb, som kan være med til at kontrollere dine allergiske reaktioner. Alle fortjener en trofast hund i sit liv – selv hvis man har allergi.