søndag, juni 16, 2024
Hunderacer

Yorkie

Racen stammer oprindeligt fra Storbritannien. Og er gjort af flere forskellige terriertyper, der eksisteret i årene 1840-1860. Om oprindelsen til denne storartede hund, er der blevet sagt og gættet meget. Sikkert er i hvert fald, at Yorkshire terrier, ikke var en luksushund. Den var minearbejdernes ledsager i kulminerne som mus og rottefanger.

Den første stamtavle, fører til ”Huddersfield ben”, født 1865, det vil sige at den stamtavle findes 20år inden racen blev registreret i engelsk kennelklub år 1886.

Specielle egenskaber

Yorkshire terrien er en aktiv klog livlig og lille hund, den kan være stædig og skal derfor opdrages konsekvent.

Det første leveår skal man tage vare på dens fysik, den må ikke gå på trapper, eller hoppe op og ned af møbler eller andre genstande, for at beskytte dens muskler og led, da disse ikke er fuldt udviklet.

Hvalpetræning er en god aktivitet det første år, og derefter kan man begynde på flere krævende aktiviteter som eks agility på minibane.

Udseende og størrelse

En Yorkshire terrier, er en lille og kompakt hund, med lang silkepels som hænger fuldstændig glat ned på hver side af ryggen ved hjælp af midterskilning fra næse til hale. Fra nakke til hale skal hunden være stålblå, hvorimod bryst ben og hovedet er tandfarvet.

Hovedet skal være temmelig lille og fladt, ikke fremtrædende eller rundt i skallen.

Snudepartiet må ikke være for langt, og næsen skal være sort.

Hovedhåret (toppen) skal være langt og farven skal være rigt gylden Tan, dybere gylden på siden af hoved, ved ørene og snudepartiet, og her skal håret være meget langt. Tanfarven må ikke fortsætte ned af nakken, den må ikke være sodet eller iblandet mørke hår.

Øjnene skal være mørke, mandelformet medium størrelse og fremadrettet, øjenkanterne skal være mørke.

Ørene skal bæres oprejst og V-formede med gyldent tanfarvet hår, og må ikke være plaseret med for stor afstand imellem.

Munden skal være jævn med så sunde og veludviklet tænder som muligt.

Forbenene skal være lige, godt dækket med hår med gylden tanfarve, Dybest ved roden og lysest ved spidsen, tanfarven må kun gå til albuerne.

Bagbenene skal, når de ses bagfra stå lige ned fra kroppen med fremadvendte fødder.

Set fra siden skal benene være godt vinklet, man kan sige, at den står med let bøjet ben, fødderne runde med sorte negle.

Krops pelsen skal være lang, fuldstændigt glat med en struktur og glans som silke, farven skal være mørk stålblå begyndende fra det bagerste af hovedet ud til haleroden. Håret på brystet skal være rigt lysende tanfarve, alt tanfarvet hår skal være mørkest ved roden og lysest ved spidsen. Kroppen skal være firkantet og tæt, men stadig yndefuld, ryggen skal være lige. Den skal have et godt lændeparti, med en stærk og stram len, der ikke er for smal.

Før i tiden kuperede man Yorkshires hale, i dag skal halen have en harmonisk længde og bæres lige, lidt højere end ryggens højde. Dens farve skal være lidt mørkere stålblå end resten af kroppen – Vægt ca. 3kg.

Pleje af Yorkshire Terrier

Da Yorkshire terrier er en lille pelshund følger der en del pelspleje med. Hunden skal dagligt have redt pelsen igennem så den ikke filtrer og have sat sin tot, og have fjernet søvn fra øjnene.

Hunden skal bades ca. hver tiendedag, da en forholdsvis ren hund ikke filtrer så meget.

Man bruger en god shampoo og balsam hver gang, og eventuelt en god hår kur en gang om måneden.

Red altid pelsen helt ud, inden bad, da pelsen ellers vil være svær at rede ud, afslut med føntørre.

Hårende på Ørende klippes en tredjedel ned og man klipper rundt om poterne. Den lange kropspels klipper man lidt, så hunden ikke træder i den. Tandhygiejnen skal også passes, en gang dagligt, børster man tænderne og ca. en gang om måneden renser man med en tandrenser, det kan holde tandsten og plak nogle lunde i skak.

Unikke Egenskaber

Det er en lille hund som egner sig godt til lejlighed, og den er nem at have med alle vegne i en lille taske.

Den er kærlig, meget aktiv og klog, og elsker at være i centrum i sin familie. Yorkshire terrier går under betegnelsen selskabshund.

Artiklen er skrevet af Helle schou – Yorkie designs