onsdag, maj 22, 2024
Nyheder

Hund i lejlighed: Gør dig disse overvejelser

En hund er et skønt kæledyr og bliver hurtig en del af familien. Derfor er det helt forståeligt, at en stor del af befolkningen ønsker at have sådan et livligt væsen i deres hjem. Selvom mange tænker ”villa, Volvo og vovse”, så er det også muligt at have en hund, når villaen i visse tilfælde er udskiftet med en lejlighed. Ønsker du en hund i lejlighed, er der dog nogle helt essentielle ting, der er vigtige at overveje i den forbindelse – både for din egen men også hundens skyld.

Hunden har stadig samme behov

Når man bor i hus, har folk en tendens til at lukke hunden ud i haven en gang i mellem og ellers går de en tur i nærområdet. Men bor du i lejlighed, kan dette være langt svære. Måske er du tvunget til at gå et stykke for at nå hen til en hyggelig park, så hunden ikke altid skal gå i mellem de travle boligblokke med mennesker, cyklister og biler. Det kræver lidt mere for nogle, hvilket skal tages med i overvejelserne. For det er ikke kun dig, der skal spise grøntsager, indtage fiskeolie og dyrke motion dagligt. Hunden har også brug for sunde rammer, motion og ikke mindst stimulering. Cirka tre gåture om dagen er et godt udgangspunkt for at din hund kan få rørt sig.

Tillades der husdyr?

Det er ikke alle steder, man må have alle former for husdyr – nogle gange er der regler for, hvilke kæledyr, man må have og ikke mindst hvor mange. Det gælder både i lejelejligheder, i flere andelsboligforeninger og ikke mindst i ejerlejligheder. Dette regelsæt er svært at gå mod, og det kan ofte kun lade sig gøre, hvis man bringer det op til generalforsamling for at få ændret reglerne. Dette er muligt at få indflydelse på, om du så selv har købt lejligheden, eller om det er et forældrekøb. Men selvom man får taget sagen op til disse møder, kan det dog tage tid at få noget ændret. Derfor er det en rigtig god idé at få tjekket reglerne i tide, inden du for erhvervet dig en sød hund, du ikke kan slippe igen.

Er du på udkig efter en bolig og har planer om at få en hund inden for de næste par år, kan det også være smart at tjekke op på dette. Med søgninger på eksempelvis ”lejebolig københavn” eller ”andelslejlighed århus” kan du tjekke regelsættet på den givne lejlighed, inden du tager en endelig beslutning.

Valg af hunden har stor betydning

Særlige hunde gør mere end andre racer. En lille chihuahua gør ekstremt meget, hvilket kan være belastende for naboer – og utilfredse naboer er aldrig rare at have. Nogle racer af mindre hunde kan dog være en fordel at have. Eksempelvis hvis pladsen er lidt trang, så den rent fysisk ikke tager for meget plads.

Skal du derudover nogle gange rundt med offentlig transport, er en mindre hund en del lettere at tage med dig. I mange lejlighedskomplekser er der desuden mange trapper, hvilket hunde ikke altid har særlig godt af. Har du en mindre hund, kan det her være nemmere at bære den op.

Nogle folk tror dog, at små hunde automatisk har det bedre i lejligheder, end store hunde har. Men det har ikke nødvendigvis noget at gøre med størrelsen på hunden – i stedet er det hundens energi-niveau, der er vigtig og dens generelle behov for at lege og blive stimuleret.

Eksempler på gode hunderacer til lejligheder

Helt generelt er der overordnet nogle hunderacer, der passer bedre til at bo i lejlighed end andre. Eksempelvis er der Yorkshire Terrier, da den er lille, stille, venlig, udadvendt og generelt har det godt med mennesker og andre dyr, hvilket er en fordel, hvis du bor i en større by.

En anden hund, der kan være god at have, hvis du bor i lejlighed, er en Malteser. Du slipper for hundehår over alt, da den ikke fælder særlig meget, og derudover er den social.

Er du til de større hunde, er en Grand Danois. Hvis din lejlighed ikke bliver for trang med sådan en stor hund, er den perfekt, idet at den er rolig og har et lavt energi-niveau, hvilket er godt, når den skal bo i en lejlighed.