onsdag, juli 17, 2024
Hunderacer

Airedale Terrier

Airedale Terrieren er den største af alle terriere og kaldes også meget passende terriernes konge. En velpasset og veltrimmet Airedale Terrier fremstår da også som en yderst flot og majestætisk hund. At det er en terrier, er man slet ikke i tvivl om med dens firkantede kropsbygning og det fine hoved med det karakteristiske skæg. Farven er altid gylden rødgul med sort sadel. Hvalpene fødes næsten sorte, men skifter senere, mens de vokser op til de karakteristiske farver, som racen er kendt for. Skulderhøjden ligger på cirka 60 centimeter og vægten på omkring 20-23 kilo, når hunden er fuldt udvokset.  

Om racen

Airedale Terrieren stammer fra dalen Aire i Midtengland, hvor den i begyndelsen af 1800-tallet blev frembragt som en krydsning mellem den nu uddøde Old English Brokenhaired Terrier og odderhunden. Med målrettet avl og en del andre hunderacer med i udviklingen, blandt andet Collien for dens blide væsen, har man frembragt en yderst intelligent, robust og alsidig hund, som magter stort set enhver opgave, du stiller den.

Airedale Terrieren var oprindelig tiltænkt jagt på oddere, vandrotter, mår, ilder og sågar svømmefugle, men udmærker sig i dag også som både blindefører, beskyttelseshund, redningshund, lavinehund og ikke mindst familiehund. Under krigene blev den med stor succes anvendt som sanitets- og ordonnanshund.

Temperament

Airedale Terrieren er en rolig terrier. Den er udadvendt, tillidsfuld og godmodig overfor både voksne og børn. Den udviser generel stor tålmodighed overfor børn og egner sig derfor fint til børnefamilier. Den er på alle måder en god, tilpasningsdygtig og meget alsidig hund, der egner sig til stort set alle opgaver og ikke mindst fremragende som familiehund.

Som de fleste terriere er den en intelligent og aktiv hund, der er glad for at lære og forholdsvis let at træne. Den kræver venlig, men konsekvent træning i et forholdsvist højt tempo, så den ikke kommer til at kede sig. Med den rette indstilling og tilgang til træningen, er der næsten ingen grænser for, hvad en Airedale Terrier kan lære. Den følger gerne sin familie i tykt og tyndt og elsker at være med på eventyr.

Airedale terrieren er også en meget vagtsom hund med et veludviklet beskyttelsesinstinkt. Den forsvarer modigt og frygtløst sin familie og sit hjem og er derfor også en fantastisk vagthund.

Pasning og pleje

Airedale Terrierens skønne, krøllede pels fælder ikke, men kræver til gengæld en god tur med børsten en gang om ugen. Det fine skæg skal friseres dagligt, for at der ikke sidder mad og andet skidt i det. Tre til fire gange om året skal pelsen trimmes, og det er vigtigt, at det bliver gjort ordentligt. Klipning ødelægger nemlig både farven og strukturen i pelsen.

Airedale Terrieren kræver en del motion, og du skal forvente at bruge tid på at beskæftige din hund både fysisk og mentalt. En understimuleret hund er en ren katastrofe, så du skal være sikker på, at du har den tid og det overskud, det kræver, at have en Airedale Terrier, førend du kaster dig ud i det!