onsdag, juni 12, 2024
Nyheder

Hvad er et hundetegn?

Et hundetegn er et lille skilt, der som oftest sidder i hundens halsbånd med informationer om ejeren. Skiltet er med til at sikre, at hunden kan komme sikkert hjem igen, hvis den er blevet væk. Oftest er hundetegnet i form af et lille stykke metal med ejerens navn, adresse og telefonnummer indgraveret i overfladen. Det er i Danmark lovpligtigt at udstyre sin hund med hundetegn.

Men min hund er chippet?

I Danmark er det lovpligtigt at registrere alle hunde med chips eller øretatoveringer, inden de bliver otte uger gamle. Din hund vil derfor normalvis være chippet, allerede inden du får den. Men selv om hunden er chippet, er det stadig lovpligtigt at udstyre den med et hundetegn. Dette skal hunden have på fra den er 4 måneder gammel. Det er både for din og hundens sikkerhed.

Hvad kan der ske?

Hvis uheldet er ude, og din hund løber væk, eller ganske simpelt bliver væk ved et uheld, er det vigtigt, at den har hundetegnet på. På den måde kan fremmede, der finder hunden, hurtigt hjælpe med at få den hjem til dig igen.

Har den derimod ikke hundetegn på, skal hunden indleveres til politiet. Her får man først og fremmest en bøde på 2000 kroner for at have en løsgående hund, og dernæst en bøde oveni på 1000 kroner for ikke at have udstyret den med hundetegn. Er hunden ovenikøbet ikke chipmærket, ryger der en ekstra bøde på 1000 kroner mere oveni.

Hvad skal der stå?

Lovpligtigt skal der ikke stå andet end ejerens navn og adresse på hundetegnet. Der opfordres dog altid til at skrive som minimum et telefonnummer på, så andre hurtigt kan komme i kontakt med dig, hvis de finder din hund, selv hvis de ikke har mulighed for at aflevere den tilbage selv.

Mange vælger at skrive hundens navn på, selv om det af mange instanser faktisk frarådes, da hundens navn kan misbruges f.eks. i forbindelse med bortførelse af hunden.

Hvor får man et hundetegn?

Et hundetegn kan købes flere steder. Det kan enten bestilles over nettet, eller du kan gå til den nærmeste dyrehandel eller dyrlæge. Her har de næsten altid en indgraveringsmaskine, og det tager ikke mere end et par minutter at få hundetegnet indgraveret. Prisen er sjældent mere end omkring de 100 kroner, så der er ikke mange undskyldninger for ikke at have fået lavet et. Mange vælger endda at få lavet et ekstra, hvis det første skulle blive væk.

Hvor skal det sidde?

Lovmæssigt er der ingen præcise krav til, om hundetegnet skal sidde i halsbåndet eller i hundens sele, hvis den bærer sådan en. De fleste vælger dog at sætte tegnet i halsbåndet, som hunden har på hele tiden. Sætter du det i selen, risikerer du at hunden alligevel bliver væk, netop når den ikke har sele på, og her er der ingen undskyldninger, der tæller.

Det bedste råd er derfor at købe i hvert fald et lille, diskret hundehalsbånd, som hunden altid kan have på, blot til det formål at holde hundetegnet.