onsdag, maj 29, 2024
Hunderacer

Australsk Terrier

Den Australske Terrier er en lille, ruhåret terrier, der med sin lange, firkantede krop, spidse ører og kære, vagtsomme udtryk, næppe kan løbe fra sin oprindelse. En typisk terrier af sind og udseende og vellidt for dens gode sind. Pelsen er strid og ru og danner en karakteristisk krave fra ansigtet og ned over hals og bryst. Farven er elle nuancer mellem rød og sandfarvet, med eller uden blå, stålblå eller helt mørk sadel. Skulderhøjden er små 25 centimeter, vægten mellem 5 og 7 kilo.

Om racen

Allerede i 1800-tallet bragte især de skotske nybyggere disse små, ruhårede terriere med sig til Australien. Specielt på Tasmanien avlede landmændene flittigt på denne lille hund og krydsede den med mange forskellige terrierracer for at frembringe den helt rigtige hund. Hunden skulle både være vagtsom, så den kunne alarmere om udefrakommende farer i tide, samt hurtig og modig, så den kunne jage slanger ud af kornet og udrydde eventuelle plager som f.eks. vilde kaniner, rotter og mus. Til tider vogtede de også får eller kvæg. Sidst, men ikke mindst, skulle den være en god familiehund.

Efter mange års avl lykkedes det med hjælp fra blandt andet Cairn Terrieren, Dandie Dinmont Terrieren, Skye Terrieren og den gode, gamle Skotske Terrier, at frembringe den helt perfekte hund. 

Temperament

En glad, kvik og opmærksom lille hund med et udpræget flokinstinkt. Den elsker at være sammen med familien hele tiden og har det bedst, når den er midtpunkt i familien. Heldigvis er den kærlig og hengiven overfor mennesker, voksne såvel som børn. Den knytter sig stærkt til sin familie og har brug for at være et familiemedlem på lige fod med alle i familien.

Den Australske Terrier er en frisk og aktiv lille hund med et højt intelligensniveau, og den er forholdsvis nem at træne. Den er tillige en robust og vagtsom lille hund, der gør af ukendte farer, men dog er venlig overfor gæster. Som en typisk terrier kan den ikke helt modstå chancen for et kvikt slagsmål med andre, fremmede hunde.

Alt i alt er den Australske Terrier en udpræget familie og gårdhund, der udmærker sig i familien, der kan give den tilstrækkelig kærlighed og aktivering. Ønsker du en loyal og hengiven, sporty lille følgesvend, er den Australske Terrier et godt valg. 

Pasning og pleje

Den hårde, stride pels kræver ikke voldsom pleje. En tur med børsten en gang om ugen holder som regel hunden pæn, mens det kan være nødvendigt at få den trimmet en gang eller to om året. Det er dog ikke mere, end at man selv kan lære det, og pelspleje er bestemt ikke noget, man skal bekymre sig synderligt meget om.

Den lille terrier kræver derimod en del opmærksomhed i forhold til motion og aktivering, og man skal forvente at gå daglige ture eller give hunden rigelig chance for at komme udenfor og bruge hovedet lidt. Som alle intelligente hunde og terriere generelt, kan den frække lille hund hurtigt lave ballade, hvis ikke den bliver tilstrækkeligt aktiveret og underholdt derhjemme.