torsdag, marts 28, 2024
Hunderacer

Hovawart

Racens oprindelse

Hovawarten stammer oprindelig fra Tyskland, hvor man tidligt i forrige århundrede på gårdene i bl.a. Harzen og Schwarzwald havde flere langhårede større hunde til at vogte ejendommene. De var kendetegnet ved at de var pålidelige og vagtsomme. Det var schæferhundefolk der gennem målrettet avl gjorde hovawarten til det den ligner i dag. De langhårede schæfere var ugle set, og da mange ønskede en langhåret race med gode brugshundeegenskaber, begyndte man at blande dem med bl.a. Leonberger, Kuvasz og den, den gang noget mindre New Foundlænder. Tysklands deling efter 2. Verdenskrig afstedkom i øvrigt forskellige typer af Hovawarten, som stadig kan spores i racen.

Racens temperament

Hovawarten er en intelligent hund, som dagligt skal udfordres mentalt som fysisk. Den kan bruge en stor del af dagen på at hvile; men hvis den ikke er blevet aktiveret, skal den nok selv finde på – ja, at finde på noget, hvilket ikke altid er lige hensigstmæssigt. Hovawarten skal opdrages kærligt og konsekvent; men man må aldrig herse med den, for så går den nærmest i baglås. Med forskellige lydighedskommandoer kan man ”Slukke den” – dvs. få den til at falde helt til ro ovenpå en måske driftmæssig høj aktivitet. Træn lidt hver dag og du har en charmerende følgesvend i mange år.

Racens egenskaber

Hovawarten er en brugshunderace, som er lærenem og samarbejdsvillig. Den har en god byttedrift og er legevillig. Endvidere er Hovawarten i besiddelse af en eminent næse, så man må ikke snyde sig selv for jævnligt at gå nogle gode spor sammen med den. At se hunden følge et tilsyneladende usynligt spor og finde forskellige genstande er dybt imponerende. Forsvarsarbejde kan også med fordel trænes; men Hovawarten er ikke lige så vedholdende som eksempelvis schæferhunden, der kan blive ved og ved. Figuranten skal være dygtig til at læse hvornår Hovawarten evt. går fra byttedrift til forsvarsdrift – eller måske flugt. Hovawarten er en pålidelig vogter af hus og hjem.

Racens udseende og størrelse

Hovawarten tilhører som race gruppe 2 under FCI (standard nr. 190). Skulderhøjden for hanner er 63-70 cm og for tæver 58-65 cm. Kropslængden udgør mindst 110% af skulderhøjden. Kroppen er muskuløs med et slankt velformet hoved hos tæver og et bredere og kraftigere hos hannerne. Pelsen er lang og tæt, men nem at pleje. Når den fælder sin underuld er en kvalitetsmæssig god støvsuger at foretrække. Den findes i tre farvekombinationer: blond, sort, og sort med blonde aftegninger (schwarzmarken). Alt i alt er Hovawarten er en kraftfuld, middelstor, langstrakt og langhåret brugshund.

Unikke egenskaber ved racen

Hovawarten bliver blandt andet brugt af militæret i Sverige til forskellige opgaver i felten, og i flere lande i Europa er den uddannet til redningshund og bruges ved forskellige nødsituationer. Hovawarten modnes i en forholdsvis sen alder – omkring tre-års alderen.

Hovawarten er gennem målrettet avl blevet en sund race. Der avles i Danmark såkaldte Hovawarter udenfor Dansk Kennel Klubs regi. Desværre har mange en dårlig psyke og er ofte sygdomsramte. Kontakt derfor altid enten Dansk Kennel Klub eller specialklubben Dansk Hovawart Klub, hvis du påtænker at købe en hovawarthvalp.

Artiklen er skrevet af Claus Harding Hansen fra Kennel Hova-Vaenget