søndag, maj 26, 2024
Hunderacer

Breton – En fomidabel jagthund

Breton – En stående jagthund

Breton’en hedder Epagneul Breton i sit hjemland Frankrig. Breton’en stammer fra det centrale Bretagne i Frankrig – og er en af de ældste, stående jagthunderacer i Frankrig.

Avlen af den har mange forskellige historie. En af dem er, at de engelske lord (som havde boliger i i Bretagene, havde taget spanielse med som man så krydsede med andre “Stående” jagthunderacer).

Oyselhundene var også mde i historierne.

Midtvejs – Bonnie

Breton’en kom til Danmark i 1960 ,hvor de første 2 bretons blevet importeret her til landet fra Norge. Næste import fra Canada af 4 Bretons skete i 1961. Derefter kom der 3 Bretons fra Frankrig. Med udgangspunkt i disse importer startede avlsarbejdet med bretons i Danmark i begyndelsen af tresserne.Det skal siges ovennævnte Canadiske/Norske hunde var meget store, hvilket prægede avlen i mange år frem i tiden.Derimod frembragte de franske linjer den korrekte avl for dagen.

I de sidste par år er der stambogsført ca. 200 til 250 bretons pr. år i Danmark.

Fra starten af dette århundrede fik andre end Bretagnes jægere øje på racens fortrin som jagthund, og den blev efterhånden en af de mest populære stående jagthunde i Frankrig, USA og Canada.

Temperament

Breton’en har en meget god psyke. Den er børnevenlig og tilretter sig meget hurtig, hvor den nu engang er.Let dressurbar, da den vil gøre alt for at gøre sin ejer glad!

Egenskaber

Bretagne er bl.a. kendt for sit barske terræn med uigennemtrængeligt brombærkrat, uvejsomme områder med sumpe. Brombærkrat og krat gjorde, at man avlede en haleløs Breton og som sådan hed den op til en gang i 1900 tallet. Senere er den blevet Halekuperet da Breton’en tit og ofte bliver brugt til jagt i skrub og krat. Senere er Breton’en siden tidernes morgen blevet brugt til al slags jagt. Især var og er Breton’en fremragende til jagt på snepper, som der i Bretagne findes tusindvis af på træk. Udover dette bruges Breton’en  til all slags jagt. Dvs. Fasaner, Agerhøns og Andejagt, som apportør, hvilket de fleste er spontane til. Den bruges som drivende hund på skovjagte, hvilket den er fremragende til. Den kan bruges til al slags dansk jagt !

Racens udseende og Størrelse

Racen findes i følgende farver:Orange/hvid–Sort/hvid–Brun/hvid–Tricolour(sort-hvid- tan)–(brun-hvid-tan).Ideal mål for tæver ligger omkring 46-49 cm. For hannernes vedkommende 49-51cm.

Pleje

Den har en kort pels.Pelsen afpasser sig tit med hvordan klimaet er. Dvs.går den inde i huset har dem som regel en kort pels. Går den ude vil pels variere sammen med årstiden. Kortere om sommeren, længere om vinterene.

Unikke Egenskaber

Jeg har haft bretons siden medio halvfjerdserne. Den har fint dækket mine jagtbehov og været en unik familiehund samtidigt.

Artiklen er skrevet af:

Karsten Hinnerup fra Kennel Midtvejs – Vi takker mange gange for det gode bidrag.