onsdag, maj 29, 2024
Hunderacer

Ungarsk Vizsla

Oprindelse

Den Ungarske Vizsla stammer som navnet antyder fra Ungarn. Vizsla’en blev oprindeligt fremavlet til at løse opgaver, primært som jagthund. En Vizsla har en meget udviklet lugtesans, som gør den utrolig brugbar som stående jagthund, i samme stil som hønsehunde og Weimeraner.

Temperament

Ungarsk Vizsla er en meget velafbalanceret hunderace, der hviler i sig selv. Men bruges hunden til jagt vil man opleve at hunden “tænder” voldsomt, ved udsigten til en jagt. Hunden tåler ikke en hård opdragelse, da man risikerer at begrænse dens naturlige talent for jagt og sporing. Vizsla’er knytter sig meget til sin ejer, og specielt den som træner og jager med hunden. Dette betyder dog ikke at den ikke kan bruges som familie, hvilket den egner sig særdeles godt til.

En Vizsla kan faktisk “græde” eller tude, hvis den vil have noget eller føler sig glemt.

Størrelse

Denne race er en medium størrelse hund, som sjældent bliver højere end 56-63 cm. over skulderen, og får tæver er målene, 53-61 cm. Hunden må ikke blive for tyk, da det kan skabe problemer for hundens led. En Vizsla skal veje: Hanner: Max. 30 kg. og Hunner: Max. 25 kg.

Pleje

Vizsla’er er korthåret og kræver derfor ikke den store pelspleje, man skal børstes under fældning. Denne race er en robust hunderace, der sjældent har defekter eller medfødte fejl. Dog kan nogen indevider have foder allergi, men det ses ikke så ofte hos denne hunderace.

Egenskaber

Racen er en formidabel jagthund, som både kan bruges til at apportering, men hundens primære egenskab er “rejsning” af fugle vildt. Dette foregår i tæt samarbejde med jægeren der går bagved hunden. Når en agerhøne eller fasan er fundet, “stivner” hunden, indtil jægeren giver signal, hvorefter hunden forsøger at fange fuglen, der flyver, og jægeren kan skyde vildtet.

Beskrivelse

Pelsen er tæt og gylden, men der findes også en ruhåret udgave af Vizsla’en. Racen har lange ben, som gør den i stand til at komme nemt rundt i terrænet. Panden er næsten liggende, og går direkte ud i en lang og kraftig snude.

Det er normalt at man kuperer hundens hale, da denne nemt bliver ødelagt i krat og tornebuske. Det er karakteristisk for Vizla’en at den holder halen vandret under jagt.