onsdag, juli 17, 2024
Hunderacer

Bichon Havanais

Oprindelse

Bichon familien har været kendt og opdrættet i Europa i mange århundrede. Cubanerne har den opfattelse at Havanaisen blev bragt til deres hjemland ombord på italienske og spanske handelsskibe. Søfolkene medbragte denne sjove og kærlige lille hund til underholdning og selskab.

Hundene blev givet som gaver for at opnå vigtige realationer til overklassen i Cuba specielt i hovedstaden Havanna.

I slutningen af 18. Tallet skifter forholdene i Cuba. Aristokraterne og sukkerbaronernes magt aftager og Burgeuserne tager over. I denne periode bliver Bichon Havanaisen en accepteret del i familiens struktur og bliver pga dens elskelige væsen brugt til børneopdragelse. Den bliver brugt som vagthund, barnepige og legekammerat.

Tidligere optegnelser viser at bichonen også fantes i den Græske Oldtid. Nogle århundrede senere dukker den op i Middelhavet. Under renæssancen blev den meget fashionabel i Europa. I det 15. Og 16.

Århundrede blev den bragt til andre dele af verdenen gennem en ekspansion af det spanske imperium som på den tid dominerede det halve Europa.

Under den cubanske revolution i 1959 blev racen næsten udryddet i Cuba. Den velhavende befolkning flygtede til Usa og Florida hvor de tog deres hunde med sig.

I 1981 kom racen til Tyskland og i 1985 importeres den til Danmark.

Temperament

Havanaisen er en altid glad, legesyg og meget sjov familiehund som er yderst børnevenlig. Den elsker at være sammen med sin familie. Meget elskelig, har et mildt væsen samt en fantastisk charmerende hyggehund.

Havanaiseren er en robust, nysgerrig lille legesyg hund. Havanaisen er lille, men har en utrolig god kondition og kan sagtens klare store udfordringer.

Racens egenskaber

Bichon Havanais er super intelligent og derfor meget lærenem. Det er en fantastisk familiehund. Idet racen ikke har ‘underuld’ og derfor ikke fælder så er racen meget allergivenlig. Den elsker at være sammen med sin familie, er der gang i familien så følger den trop og når familien slapper af så er den også rolig.

Udseende og størrelse

Bichon Havanais er en lille, livlig hund, kortbenet, med en lang, rigelig og blød pels, der foretrækkes bølget. Dens bevægelse er frisk og spændstig.

Skulderhøjden skal være mellem 21 til 29 cm. Kroppen skal være en smule længere end højden. Krop og benstammer skal være robust med en rundet brystkurvet.

Vægten er ca. 5-8 kg.

Hoved skal være fladt og bred med ubetydeligt eller ingen stop. Bliver gradvis og kun ganske lidt smallere udefter mod næsen, men er hverken spidst eller brat afskåret.

Tænderne – skal være saksebid. Øjnene skal være store og mandelformede og meget mørke til sort.

Ørene skal være ansat relativt højt og hænger ned langs kinderne, så de danner en lille fold, der løfter dem en smule ud. De ender i en let markeret spids. De er beklædt med pels med lange frynser. Ørerne må hverken stå ud fra hovedet eller ligge helt fladt til kinderne.

Halen bæres over ryggen, velbøjet, men ikke som en grisehale, halepelsen skal være beklædt med lange frønser af silkeblød pels.

Pelsen skal være meget lang (12 til 18 cm hos en voksen hund), blød, fladtliggende eller bølget og kan danne lukkede krøller. Enhver form for klipning, tilretning af pelsens længde eller fjernelse af hår er forbudt. Undtagelser: Pelsen på poterne kan soigneres, pandehåret kan afkortes lidt, så det ikke dækker øjnene, og pelsen på næsepartiet kan ligeledes rettes til, men det foretrækkes at man lader pelsen stå naturligt.. Alle farver er tilladt.

Farven sjældent fuldstændigt rent hvid; fawn i alle afskygninger, sort, havannabrun, tobaksbrun og rødbrun. Der tillades aftegninger i de nævnte farver.

Pleje og pasning

Man skal fra starten vænne hvalpen til at pelsen bliver børstet helt i bund hver dag. På denne måde bliver det en del af familiens daglige rytme, som hunden elsker og ser frem til. Er denne rutine indarbejdet, tager det ikke lang tid, og man har altid en pæn og velplejet hund med en lækker pels. For ikke at slide for meget på pelsen, kan det anbefales at man før børstning sprayer pelsen med en filterløsner spray.

Man skal vaske hunden ca. hver 14 dag, og altid have redt hunden godt igennem inden badning. Man skal huske at bruge en god shampoo der er PH venlig for hunden, brug aldrig shampoo til mennesker. Efter vask skal hunden føntørres helt igennem mens man børster pelsen glat og blank.

Hårene i de inderste øjenkroge fjernes regelmæssigt samt hårene inde i ørene hvis der er mange af dem. Dette kan gøres med fingerne eller en ørehårstang, en Pean.

Når hårene begynder at falde ned i øjnene, holdes disse fri ved at sætte små tandelastikker eller hårspænder i håret. Det ser faktisk meget sødt ud. Man bør ikke begynde at klippe håret bort.

Bichon Havanais er af natur en langhåret hund, og en klipning af pelsen frarådes, idet pelsen er isolerende og er med til at styre temperaturen hos hunden. Dvs. at når det er koldt varmer pelsen hunden, og når det er varmt sørger pelsen for at afkøle hunden. Men der mange Havanaisejere der efterhånden klipper deres hunde så pelsen er nemmere at vedligeholde til dagligt. Hvis du påtænker at udstille hunden må den under ingen omstændigheder klippes…

Under poterne og lidt rundt om poterne klippes der dog, dels for at poterne lettere holdes fri for snavs og filt og dels for at hundens trædepuder ikke overlappes af pels og dermed mindsker fodfæstet på glatte overflader. Klip samtidigt neglene så de ikke bliver for lange.

Unikke egenskaber ved Racen

Havanaisen har et fantastisk væsen, er børnevenlig, sjov, legesyg, charmerende, klog, meget lærenem, elsker sin familie, har et mildt væsen, er allergi venlig, er trods sin lille størrelse meget robust. Den er lille, og behøver derfor ikke så meget plads eller så meget motion som en stor hund, samt man kan tage den med alle steder da den er så elskelig.

God til agility, rally-o samt til at lave en masse tricks.

Artiklen er skrevet af Anne Mette Christiansen fra Kennel Miki Nanoq