onsdag, juli 17, 2024
Nyheder

Der findes to slags tæger på din hund eller kat

Jeps! Der findes to forskellige slag tæger på dine kæledyr, begge er ubehagelige gæster hvis de kommer indenfor.

Der findes tæger som allerede er i gang med at spise, og så findes der ”løsgående” tæger, som er på udkig efter sit næste måltid. De tæger som har sat sig fast bliver med stor sandsynlighed siddende til de er mætte, og det er utroligt sjældent at de vælger at ”hoppe” af for at finde et andet bytte.

Du kan finde tæger som er fuldstændig runde, og som er faldet af dyret efter at have spist. Typisk vil mætte tæger falde af, der hvor dyret sover eller opholder sig mest, hvis det er en kat tægen har siddet på kan tægen med stor sandsynlighed ligge i sofaen, din seng, eller andre steder hvor katten har lov at ligge. Det tager typisk 12 til 48 timer for en tæge at spise sig mæt, og falde af din hund eller kat. Herefter kan tægen samles op og smides i toilettet eller affaldsspanden.

Men de små tæger som endnu kravler rundt i pelsen på dyret er dem som du skal passe på. De er så små og meget svære at se, plus de stadig er på udkig efter sit næste måltid, og det kan sagtens være dig og din familie, som tægen ender med at spise af.

Selv for en tæge kan en tyk hundepels være svær at komme igennem, derfor vil hundeejere tit opdage bitte små tæger, der kravler rundt på hunden for at finde et blødt sted tæt på huden, hvor den kan sætte sig og begynde at spise. Men tit og ofte når hunden af ”smide” tægen inden den for sat sig fast, hvilket betyder at den lille uindbudte gæst kravler rundt i sofaen, og hvis du sidder hvor den kommer forbi, så er chancen for at den kravler på dig rimelig stor.

Tæger er som udgangspunkt ikke farlige, hvis de bliver opdaget i tide, men de kan være et ubehageligt bekendtskab, da de typisk sætter sig varme steder, som f.eks. knæhaser, albueled, i håret eller armhuler, hvor de er svære at opdage.

Opdager man en tæge er det vigtigt at men fjerner den stille og roligt så man får hele tægen af. Hvis man hiver dem af risikerer man at tægens bitte små munddele sidder fast i huden, og det kan i værste tilfælde resultere i en infektion. Derfor bør tæger på mennesker og også dyr, fjernes med en tægetang, som kan købes på apoteket, eller dyrehandlen.

Du kan sikre dig mod tager på flere måde, som vil reducere antallet af ”gæster” som kommer med ind i huset.

  • Børst altid din hund eller kat udenfor
  • Hvis du skal i skoven og gå i højt græs, tag gummestøvler på
  • Tjek altid dine børn hvis de har leget udenfor

Fakta om tægen:

Tægen eller Skovflåten er et lille insekt, der er i familie med skøjteløbere og rygsvømmere. De lever i fugtig vegetation, hvor de venter på et byttedyr kommer forbi f.eks. ræve, råvildt, mus og andre pattedyr. Tægen bider sig fast i byttet samtidig med at de injicerer et lokal bedøvende stof, så byttet ikke mærker at tægen har sat sig. Tægen kan overføre TBE (Tick Borne Encephalitis), læs mere om TBE på Statens Serum Institut