onsdag, juli 24, 2024
Nyheder

Er din hund stresset

Tips til at afstresse din hund

Har du problemer med, at din hund følger efter dig overalt, hvor du går? Har du en hund, der viser uro, når du får gæster eller når du går hjemmefra? Så er din hund måske stresset, og prøver at fortælle dig det. I denne artikel får du tips til at identificere stresstegn og mindske stress hos din hund.

Det er ikke normalt for en hund at være stresset, og din hund har mange måder at vise det på. Hunde er, som de fleste af os ved, flokdyr, og derfor har de brug for struktur og at vide, hvor deres plads er i flokken. Stress kan indikere, at din hund ikke kender dens plads og funktion i flokken.

Stressede hunde bliver ikke tolereret i flokken

Hvis vi går tilbage til floktanken og forudsætter, at alle hunde har brug for en flok, så har den som sagt også brug for at vide, hvilken plads eller rolle, du forventer, at hunden skal tage. I naturen, eller i ulveflokken, som vores hunde stammer fra, så ville en stresset hund ikke blive tolereret.

Et stresset flokmedlem ville betyde sårbarhed for flokken, da denne aldrig ville vide, hvordan det stressede flokmedlem ville reagere i for eksempel faretruende situationer. Derfor er det ikke en naturlig tilstand for en hund at være stresset. Da du, som hundeejer, oftest har ansvar for flokken, så har du også ansvar for at hjælpe din hund af stresstilstanden.

Sådan viser din hund tegn på stress

En stresset hund kan være til fare for sig selv og andre. Det ved vi selv, hvis vi er stressede, så har vi større tendens til at blive aggressive eller handle uhensigtsmæssigt.

Din hund viser tegn på stress på følgende måder:

• At have dspilede pupiller og større øjne

• At halse overdrevet med tungen ud af munden

• At følge efter dig hele tiden

• At rejse sig og går hvileløst rundt når du har gæster

• At gemme sig og undgår kontakt med både dig og andre

Disse stresstegn er bare eksempler, og de er lette at identificere, når du skal bedømme din hunds stressniveau.

Ignorer din stressede hund

Det kan ofte være en længere proces at hjælpe en stresset hund, men det første du kan gøre, er at tage din hund i snor, når du oplever, at den bliver stresset – også selvom det er inden for. Herefter ignorerer du hunden og fortsætter med det, du er i gang med. Det kan også være, at du allerede ved, hvilke situationer der gør din hund stresset.

Det vigtigste i forhold til stress er at ignorere din hund. Som sagt kan du tage den i snor, hvis du oplever høj stress. Men hvis det er middelstress, så kan du simpelthen ignorere din hund og ikke engang kigge på den. Herved bekræfter du ikke stresstilstanden, og med tiden finder hunden ud af, at du ikke lader dig mærke af, at den er stresset. Eftersom det er dig, der er flokleder, så finder hunden ud af, at dette ikke er en adfærd, som I accepterer i flokken.

Mindsk stressniveauet ved besøg og alene hjemme

Eftersom stress kan fremkaldes af, at du forlader huset (flokken), så er det ekstra vigtigt, at ikke gøre det til en stor begivenhed. I princippet skal du ikke engang kigge på din hund, når du går hjemmefra. Du skal sørge for, at den er rolig, og herefter forlader du huset. Denne teknik kan du også bruge, når du lærer din hvalp at være alene hjemme.

For at dette skal lykkes, så er det vigtigt, at du ikke hilser på hunden, når du kommer hjem. Du går ind og venter til din hund har lagt sig på gulvet, og så kalder du hunden til dig. Herved undgår du, at hunden øger sin stresstilstand ved at hoppe rundt mellem benene på dig.

Denne velkomstadfærd er også med til at øge din hunds stressniveau. Det er igen ignorering som gælder, og det er en kommunikationsform, som hunden forstår modsat at råbe og skrige, når du kommer ind af døren.

Gæster hilser når hunden er rolig

Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at dine gæster ikke hilser på din hund – især ikke hvis din hund har et højt stressniveau, når der kommer gæster. Her kan du igen have din hund i snor eller placere den i et andet rum, hvor den ikke får ansvar for at håndtere en velkomst af gæster. Når hunden er rolig, så kan gæsterne hilse – og det er desuden meget rarere for begge parter.

Denne artikel giver dig redskaber til at hjælpe din hund, når den viser milde stresstegn. De farligere tegn kan være knurren, og at din hund markerer eller bider.

Det vigtigste at huske er at:

• Stress er ikke en normal adfærd i en flok

• Stress kan mindskes ved at du ignorerer adfærden

• Du guider dig selv og dine gæster i forhold til at omgås din hund

Artiklen kan være en øjenåbner for dig, der vil skabe en balanceret relation til din hund, hvor stress ikke indgår som en del af hverdagen.

Artiklen er skrevet af Tina Fisker, doglass.se