onsdag, juli 17, 2024
Hunderacer

Dobermann – En hund med historie

Dobermann

Dobermann er den eneste race, fra oprindelseslandet Tyskland, der er opkaldt efter sin ophavsmand, Karl Friedrich Louis Dobermann (02.01.1834 – 09.06.1894), der var bosiddende I byen Apolda.

Karl Friedrich arbejde som gældsindriver, og på grund af sin proffesion var han nødt til at have en vagt hund. Sidenhen brugte Karl det meste af sit voksen liv til at fremavle Dobermann som vi kender hunderacen i dag.

Temperament

Dobermann leger i vandet

Det er en temperamentsfuld hund og med et udtryk for beslutsomhed, den er skal have en fast hånd, og en konsekvent men kærlig opdragelse, er der sagt nej, så er det nej og ikke måske. Den er utrolig nem at træne, og den elsker det, nogen mere end Andre.

Egenskaber

Dobermann’en er trofast, frygtløs, nervestærk, vagtsom og modig. På grund af dens intelligens, naturlige skarphed og fortræffelige lugtesans, dens arbejdslyst og lydighed er den let af afrette. Den egner sig fortræffeligt til beskyttelses- og brugshund, som hushund og ledsagerhund.

Racens udseende og størrelse

Dobermann’en er middelstor, kraftig og muskelstærk. Ved kroppens elegante linieføring, dens stolte og ranke holdning. Dens bygning virker kvadratisk, særlig hos hanhunde Dobermann’en er at finde I 5 farver, Sort, Brun, Blå, Gul (også kaldet Fawn) alle med rust aftegninger, der findes en Hvid udgave I USA, det er dog kun den sorte og brune der er anerkendt I europa. Højden (fra jord til skulderkam) udgør hos hanhunde 68 cm. højest 72 cm. +/- 2 cm vægt 40 til 45 kg. Hos tæver skal højden udgøre fra 63 til 68 cm. +/- 2 cm vægt 32 til 38 kg. Hos tæven kan kroppen være noget længere end hos hanhunden. Hårlaget er kort, hårdt, tæt og glattilliggende. Aftegningerne findes på biddet, læber, strube, kinder og øvre øjenlåg, to aftegninger på bryst, aftegning på mellemfod og poter samt på inderside af lår og under halen.

Dobermann hvalp

 

 

 

 

 

Pleje

Dobermann’en har en tæt og kort pels, uden underuld som er let at passe, dog er den sorte en anelse bedre I pelsen end den brune, den tåler ikke for meget kulde, og foretrækker om vinteren at have et dækken på, hvis den er ude I længere tid.

Unikke egenskaber

Dobermann’en elsker at være midtpunkt I familien, og trives godt med børn og Andre dyr. Det er en sjov og underholdende race, som er med på fis og ballade, lige så meget som den er med på at putte I sofaen eller sengen hvis dette tillades. Den er 100% loyal overfor sin Flok/familie, og vil gå gennem ild og vand for denne.

Artiklen er skrevet af: Kristine Windahl Genning fra Kennel & Katteri Proud Danish