onsdag, juli 17, 2024
Hunderacer

Dværgpinscher

Oprindelse

I forrige århundrede kom der fra England nogle importer af black and tan Toy Terriers til Tyskland hvor de vandt en hvis udbredelse, men da tyskerne syntes at de havde en ynkelig dværgeskikkelse og sygelige, dårlig behåring,  begyndte de så at lave en mere rendyrket dværgpinscher i starten af 1895.

Dværgpinscheren er en ungdomsform af den urgamle tyske glathårspinscher, fra hvilken den nedstammer, og er således et rent tysk produkt.

De ejedes dengang mest af fornemme damer i Marienbad.

Dværgpinscherens vugge stod egentligt i Würtemberg som er stamlandet for pinscher og schnauzere.

Det var dengang en meget lille hund der kunne sidde i damernes muffer, efter en tid skiftede der holdning til en lidt større type.

I Frankfurt a. M. og Midttyskland slog de  først om og gik over til den nye type, derefter tog flere byer i Tyskland fat i at holde fast i den standard, kun Østtyskland holder fast i den lille type, men måtte til sidst give op, først i 1906-07 fik de den egentlige opgangsperiode for den nye type.

I 1905 udstilles racen aller første gang i København ZOO  med 6 hunde dog var de ikke fyldest gørende omkring deres tavler og få af dem blev solgt ud for 150 kr.

Så første gang der udstilles et større antal Dværgpinscher  her i Danmark var i 1922, her blev udstillet 20 eksemplarer på en DKK udstilling hvoraf de 10 var importer fra Tyskland.

Holland blev racens andet hjemland, og i mellemkrigsårerne var det ikke en sjældenhed at se 35-40 Dværgpinschere på en udstillinger.

Den havde stor fremgang indtil  krigen begyndte i1914. Da standsede al hundesport og det gik mest ud over Dværgpinscheren. I 1923 røg de ind i sygdomme som rabbis og  hundesyge så der blev lukket for import, først i 1931 kommer der nyt blod ind til DK via Tyskland blev der fløjet en han til Kastrup lufthavn hvor den besøgte en tæve i terminalen og det kom der hvalpe ud af, det får meget stort betydning for racen, siden kom der blodfornyelse i 1934 fra Dresden og i Sverige i 1941 og senere i 1946 i Norge kom der nyt blod til. Nu er her godt og vel knap  ca. 400 af racen når vi skriver år 2011. (Mange blandinger er kommet til igennem årerne ud fra denne race).

Temperament

Livlig, temperamentsfuld, selvsikker og ligevægtig. Disse egenskaber gør den til en behagelig familie- og selskabshund.

For min egen regning og anbefaling: Ikke egnet til minde årige børn. Ser gerne at børnene er noget op på omkring 10 års alderen, før har de ikke begreb om at tage vare på et lille væsen. Medmindre de voksne tager hånd om den fornødne opdragelse af hund og barn imellem.

Egenskaber

 1. Den er lille, den behøver ikke meget plads eller så meget motion som en stor hund
 2. Det er en af de mest vagtsomme racer vi har, idet den er lydhør og nok skal sige til hvis der er noget mistænkeligt i deres nærhed giver de alarm
 3. Den er let at transportere, da man nemt kan bære den og have den med i en transport taske når man er på rejse
 4. Grundet dens størrelse for de mennesker der ikke kender racen betragter de den som en skøde hund eller den pakkes ind i vat og helst ikke skal ud i luften er en stor fejl

Det er i virkeligheden en hund der kan være ude blot den bliver vænnet til at komme ud, det er en ret hårdfør lille hund, der kan færdes ude hele året rundt, der er ingen tvivl om at det er en ret populær lille hund og dette skyldes dens agtpågivenhed, dens store klogskab, dens umådelige hengivenhed, for sin ejer og dens reservation overfor fremmede, når man ejer en Dværgpinscher, har man en hund for sig selv og ikke allemandshund.

Dværgpinscherens udseende og størrelse

Regelmæssig harmonisk bygning med godt fordelt muskeldannelse, være  kraftig uden at være fed,  sund og med senestærk rejsning , dadelfrit stillede ben, et godt hoved og livlige bevægelser, kæk i holdning, opmærksom, klog og temperamentsfuld, i dag har de en størrelse imellem ca. 25- 30 cm +/- 1 cm.

 • Hovedet: Skal være mere langstrakt end kort og rundt, smalt og uden påfaldende kinddannelse, hovedskallen flad, uden udpræget pandeafsats og gående gradvis over i kæbepartiet, der snare skal være kraftigt end svagt og stå i godt forhold til hovedet.
 • Ørerne: Skal være godt ansatte og spidse
 • Snuden: Skal være sort
 • Øjnene: Skal være af den rette størrelse og form, passe godt til hovedet, hverken for store  og runde eller for små og skråstillede, altid mørke, næsten sorte
 • Brystkassen: Veludviklet og tilstrækkelig dyb.til at give god placering for skulderene og albuerne, ikke så meget tøndeformet som sideværts sammentrykt. Buglinien tilpas optrukken i lysken
 • Benene:Kraftige knogler, faste i leddene med samlede og hvælvede poter og sorte negle. Forbenene lige, i plan med overarmen. som under en vinkel er forbundet med den skråstillede skulder,Bagbenene Tilstrækkeligt vinklede i hasseleddet og godt bagud rettede, placerede på jorden i ensartet afstand og fuld bredde
 • Halen: Kraftig, højt ansat, rettet opad, tilstræbes en sabel- eller seglformet hale
 • Pelsen:Kort og tæt ensartet, glat og glinsende uden nøgne pletter
 • Farve: For den (brune – røde) Ensfarvet: Hjorterød, rødbrun til mørk rødbrun for Black and Tan: Glinsende sort med rustrøde eller brune aftagninger, så mørke varme og brune som muligt og klart afgrænsede, Over øjnene, på halsens underside / foran på brystet, på forbenenes mellemfod (underarmen) og poter, på indersiden af bagbenene og under haleroden. To ensartede trekanter på forbrystet, klart adskilt fra hinanden

Pleje

Den korte pels er let at renholde  og de slæber ikke nævneværdigt snavs med indendørs, når det er dårligt vejr, ligesom de små korte hår i fældetiden ikke ses tydeligt i møbler eller tøj.

Dværgpinschere: er tilbøjelige til periodevis at være tyndhårede i tindingerne, foran på halsen og på bagsiden af ørerne. Jo finere pelsen er desto mere tilbøjelige er de til tyndhårethed.

Man kan massere med en smule ren olie på de tynde områder.

(Hver på vagt overfor utilsigtede bare pletter på kroppen, det kan være rå/pelsmider af let eller svær karakter, skal behandles og holdes nede hele livet hvis det opstår).

Pelsen børstes hver dag, dog mindst en gang om ugen, og et stykke fløjl er udmærket til at glatte pelsen med.

Øjnene renses hvis der sætter sig klatter bades de med en ganske mild kamillete, men man skal kun tørre een gang over øjet med samme tot vat.

Hanhunden har undertiden noget udflåd fra sit kønsorgang, og man kan da dagligt i en periode give den en udskylning med lunkent vand tilsat brintoverilte.

Ser man, at den ligesom går og vender sig med næsen mod enden, er det muligt at det er analkirtlen der irriterer, er du ikke skrap til det med at klemme / udrense dem overlad det til dyrlægen.

Tænderne skal efterses mindst en gang om ugen for plag og har du mod på det kan de sagtens børstes hverdag.

Negle skal holdes korte og ses efter en gang om ugen, om nødvendigt klippes et par millimeter af en gang om ugen. Kan du ikke selv må du få en aftale med din dyrlæge eller en god ven som kan hjælpe med det-.

(Neglene kan holdes nede ved daglige gå ture på asfalt / fliser).

Unikke Egenskaber

God til lydighed og Agility – Er gode til at holde rotten fra huset.

 

Artiklen er skrevet af Benthe fra Kennel Bevi