tirsdag, maj 21, 2024
Hunderacer

Shih Tzu

Racen er en gammel race, hvis historie går meget langt tilbage i tiden. Oprindeligt menes den at have oprindelse i Tibet. Den tilhører en omfattende gruppe af hunde, som tibetanske munke opdrættede i klostrene.

De er kendt som b.la. ”hellige hunde”, ”Løvehunde”, Lykkebringere” og ”Dødsdragehunde”.

Racens temperament og egenskaber

Primært er racen en selskabshund. Det er en hund der forventer at leve på lige vilkår med sin familie, ment på den måde at familien betyder alt for hunden. Shih Tzu forventer at deltage i familiens liv og færden, den bliver meget ulykkelig hvis ikke den oplever dette.

Det er en hund man let tager med sig og den har en utrolig evne til at tilpasse sig forskellige omgivelser – Når bare familien følger med.

Racen er meget intelligent, det er en aktiv og vågen lille hund. Mange oplever at hunden har en ”tænd og sluk knap” – Shih Tzu kan være meget aktiv, lege og være fuld af sjov til at ligge sig, slappe af og bare nyde at være til stede.

Den elsker kontakt og man kan sagtens træne lydighed/agility med den. Den nyder at få opgaver og udfordringer hvis den kan se en mening med det.

Da Shih Tzu er venlig og selvstændig trives den fint i familier med andre dyr som fx katte, kaniner eller andre hunde. Da den føler sig på lige fod med den øvrige familie, kan man ofte opleve at den b.la. tror det er den der får gæster når der kommer besøgende – Eller den vælger at betragte det der sker fra sin ynglingsplads – Ofte en plads oppe i højden, hvis dette er muligt for den.

Racens Udseende/størrelse

Shih Tzu er en lille kraftig bygget hund med en overdådig pels. Et af racens kendetegn er at dens ansigt minder om en crysantemum – Håret vokser fra næsen og ud. Som voksen når pelsen jorden.

Den er lidt længere i kroppen end den er høj. Halen er hundens humørbarometer og bæres højt over ryggen som ”teapot-tail”.

Øjnene er store, runde og mørke men ikke udstående, med et varmt udtryk.

Den har, når den går flydende bevægelser med et tydligt bagspark hvor trædepuden vises.

Shih Tzu er en lille race, der ifølge racestandarden ikke må måle over 26,7 cm med en vægt fra 4,5 – 8,1 kg.

Den findes i et væld af farvevarianter. Hyppigst er gylden/hvid eller sort/hvid med hvidt pandeblis og hvid halespids. Men også helfarvede som fx gylden eller sort.

Hvor plejekrævende er Shih Tzu

Da Shih Tzu er en lille pelshund, siger det næsten sig selv at der følger en del pelspleje med. Hunden skal dagligt have pelsen børstet, så den ikke filtrer, og have sat top og skæg.

Hunden bades hver 10 – 14 dag med en god shampoo og balsam, og skal efterfølgende børstes og tørres med føntørre. Man skal aldrig bade en filtret Shih Tzu, da den vil bundfiltre og være umulig at rede ud.

Heldigvis har hunden ikke den enorme pels når man får den som hvalp og samtidig med at man dagligt lærer hvalpen at ligge ned, imens man børster og reder den, vokser man jo med opgaven. Man skal altid være opmærksom på at få redt HELT I BUND, da filtrene oftest starter helt nede ved huden.

Når hvalpen er ca. 6-9 måneder, begynder den at skifte hvalpepelsen til voksen pels – Denne periode kan være voldsom og hunden kan filtre fra den ene dag til den næste. Men er man ihærdig kommer man igennem denne periode og når hunden er 1,5 – 2 år, vil hunden have sin voksenpels og pelsplejen vil lettes betydelig.

Mange Shih Tzu ejere vælger at klippe deres hund i en ”hvalpeklip”. Pelsen skal stadig plejes men opgaven er for mange mere overskuelig, ligesom pelsen ikke ”fanger” div. Grene, blade, mos og hvad man nu ellers møder på de daglige gåture.

HUSK! Opdrættere af racen er forpligtede og villige til at lære hvalpekøbere at tackle pelsplejen – Det er såmænd ikke så svært med lidt tålmodighed og indsats. Men ved man på forhånd at tiden/interessen til pelsplejen ikke er til stede bør man måske finde en anden race.

Unikke egenskaber ved racen Shih Tzu

De fleste førstegangs købere af racen bliver ganske overvældet af kærlighed til deres lille ”lykkebringer” – Specielt mange mænd, der i første omgang har ladet sig overtale af familien vender tilbage til opdrættere og beskriver en overraskelse og begejstring for den lille hund.

Den er ALTID glad og med på spas – Den er lykkelig og glad for hele familien.

Det er en lille hund som egner sig godt til lejligheder. Den trives fint uden en have, men som alle andre hunderacer, er den altid med på flere daglige gåture og fælles oplevelser.

Den er meget lærenem og man behøves ikke være en erfaren hundeejer for at anskaffe sig racen som familiemedlem.

Den forventer at være midtpunkt og det er jo ganske svært at lade være..

Shih Tzu har en høj gennemsnitlig levealder og mange begejstres ofte af racen i en sådan grad at der ikke er lang vej fra en Shih Tzu til to…