onsdag, juli 17, 2024
Hunderacer

Engelsk Cocker Spaniel

Den Engelske Cocker Spaniel er en forholdsvis lille hund, en typisk spaniel af udseende med sin slanke krop, lange, silkebløde ører og evige hundehvalpeøjne. Pelsen er middellang og glat og ligger tæt til kroppen, den må ikke være for tyk eller for krøllet. På benene er pelsen længere og danner smukke, silkeagtige faner, der matcher den lange pels på bryst og bug samt de lange ører. Engelske Cocker Spaniels findes både i ensfarvede, tofarvede, trefarvede og spættede. Skulderhøjden er cirka 40 centimeter, og vægten ligger omkring de 14 kilo.

Om racen

Den Engelske Cocker Spaniel hører til en af de ældste kendte hunderacer i verden. Man kender til brugen af spaniels til jagt helt tilbage fra 1100-tallet, hvor de alle blev betragtet som samme race. Først i 1800-tallet blev de opdelt, i første omgang blot i to. Store spaniels, som blev brugt til at jage vildt op, og mindre spaniels, som både blev brugt til at rejse og apportere.

Den Engelske Cocker Spaniel blev fortrinsvis brugt til jagt på skovsnepper. Allerede i 1892 blev den anerkendt som selvstændig race og registreret som den 5. hunderace i det internationale hunderaceregister, FCI.

Temperament

Den Engelske Cocker Spaniel er en glad og energisk hund, fyldt med livsglæde. Som familiehund er den blid og hengiven, venlig overfor alle i familien samt gæster. Den er intelligent, glad og altid klar til leg og gåture. Cocker Spaniels er dog først og fremmest jagthunde, og man skal forvente et stort behov for motion og aktivitet.

Som jagthund er den Engelske Cocker Spaniel fremragende til at følge spor samt til at apportere. Den er ligeledes en fantastisk hund til at spore narkotika eller sprængstoffer. Dens naturlige interesse for vildt og specielt fugle skal tackles tidligt, og der skal specielt trænes på indkald, ellers er hunden over alle bjerge, så snart en fugl flyver over hovedet på den. Heldigvis er Cockeren både lærenem og meget samarbejdsvillig. Her skal du udnytte hundes høje energiniveau. Træn i højt tempo med masser af godbidder af skiftende karakter, og du vil kunne holde Cockerens opmærksomhed utrolig længe.   

Pasning og pleje

Den Engelske Cockerspaniel kræver nogen pelspleje. Den lange pels skal børstes, trimmes og klippes regelmæssigt. Her er det en god idé at træne tidligt, så det bliver en god og hyggelig oplevelse for begge parter og ikke en unødvendig stressfaktor.

Hunden kræver også betydelig meget motion, hvilket man skal have med i overvejelserne, før man tager en lille Cocker med hjem til familien. Cockeren er intelligent og aktiv, og hvis ikke den bliver tilbudt rigeligt med motion og mulighed for at bruge snuden, så finder den selv alternative løsninger, og det er sjældent nogle, som du vil bryde dig synderligt meget om.

Vær indstillet på mange gåture, helst i det fri og meget gerne ved vandet, da de fleste Cocker Spaniels elsker at svømme og apportere i vand. Hvis ikke du har tiden til det, så er det ikke den rigtige hund for dig.