fredag, april 12, 2024
Hunderacer

Welsh Corgi Cardigan

En lille, lang og kortbenet hund, kendt for sine store, ører, sit ræveagtige ansigt og sin nuttede, runde rumpe. Nært beslægtet med Welsh Corgi Pembroke. Begge racer går under det fælles kælenavn, Corgi.

Kroppen er lang og rektangulær og pelsen kort og tæt. Hunden findes i alle mulige farver enten med eller uden hvide aftegninger. Alle farver er tilladte ifølge racestandarden, så længe den hvide farve ikke er dominerende. Skulderhøjden er ca. 30 centimeter og vægten mellem 11 og 17 kilo.  

Om racen

Racen stammer fra Storbritannien, hvor man allerede i 1000-tallet havde corgier som gård- og hyrdehunde. De vogtede dengang hovedsageligt kvæg, da hundene på grund af sin ringe højde nemt kunne undgå spark fra de store dyr. Samtidig beskyttede de besætningerne mod rovdyr og holdt også vagt hjemme på gårdene.

Det siges, at de fattige bjergbønder i Cardiganshire i 1880’erne var nødsaget til at skifte fra kvæg til får, og da fårene ikke kunne klare de hårde nap i benene, krydsede man områdets corgier med collier for at give racen et blidere sind. Racen fik samtidig en anden farvevariation end dens ellers nære slægtning, welsh corgi pembroke.

De to blev dog først rigtigt anerkendt som separate racer i 1943.

Temperament

Welsh Corgi Cardigan er en rolig og venlig og yderst hengiven familiehund med et godt sind. Den kræver en ejer, der har tid og overskud til at være sammen med den og gå ture med den hver eneste dag. Hunden er af natur meget opmærksom og nysgerrig, og den har tendens til at gø meget. Corgien egner sig derfor fint som vagthund, da den altid vil gøre dig opmærksom på, hvis der kommer nogen.

Som de fleste hyrdehunde har corgien også en række andre karaktertræk, der kræver, at man tænker en ekstra gang over, om hunden er den rigtige race. Den er en intelligent og viljestærk hund, der gør, at træning kan være udfordrende. Man skal væbne sig med tålmodighed, da corgien kræver venlig konsekvens og ikke tåler hårdhed.

Corgien har som udgangspunkt et meget højt energiniveau, specielt som unghund, hvor den nærmest er fuldstændig ustoppelig, og gerne løber og leger hele dagen. Det er typisk, at hundene gør, når de løber eller leger og dertil napper i benene. Tendensen til at nappe er et naturligt hyrdehundeinstinkt og skal tackles med målrettet og gerne professionel træning.

Pasning og pleje

Corgien har en kort, tæt og isolerende pels med en tyk, blød underuld. Da pelsen er smudsafvisende, er den daglige pleje nem og overkommelig. En tur med børsten en gang om ugen er for det meste rigeligt.

Når det så er sagt, så har den fantastiske pels også en bagside. For det første ender alt det skidt og snavs, som pelsen smider af jo så oftest på gulvet og i hundens kurv. Og når hunden skifter pels, cirka to gange om året, så er der pels overalt, og her kræver den altså næsten uendelig meget pelspleje.

På grund af de korte ben, skal du forvente, at din hund altid bliver våd på maven, selv efter den mindste gåtur!