onsdag, april 24, 2024
Hunderacer

Jack Russell Terrier

Racens historie

Jack Russell Terrieren er som udgangspunkt en brugshund, racen blev oprindeligt avlet af en engelsk præst, pastor John Russell, med kaldenavn Jack, heraf navnet Jack Russell, var bosat i Devonshire, England i midten og sidst i det 18. århundrede. (1795-1883)

Han havde udover sit kirkelige embede, en umådelig lidenskab og passion for rævejagten og for opdræt af hunde specielt til rævejagt. Historien fortæller at hans første terrier med navnet Trump har dannet grundlaget for John Russells brugsterriere.

Disse tidlige foxterrierer hos pastor Russell, blev senere kendt som Jack Russells, var loyale, intelligente, velproportionerede  (lige ben, velbalancerede og med lille bryst) og ikke mindst jagtglade brugsterriere, der ikke var ødelagt af udstillingshensyn og målrettet udstillings avl.

Et stadig og ofte diskuteret emne selv den dag i dag, blandt de forskellige Jack Russell Klubber, hvor man oftere og oftere ser høje langbenede hunde som indtager udstillingerne med stor succes. Men som til gravjagt ikke har nogen værdi, de kan ganske enkelt ikke begå sig i en lav og smal grav under jorden.

Temperament

Jack Russells skal være modige og venlige uden aggressioner eller nervøsitet. De skal have et stabilt temperament i samvær med andre hunde og dyr. Enhver Jack Russell der arbejder i en flok i jagt på byttet skal være følsom og social, for den forventes at blande sig ubesværet med hunde, heste, jægere og kvinder. At den i dag stadig anvendes til sit oprindelige formål at jage ræve og holde væsler nede, viser at avlen er lykkedes. Jack Russell terrieren er en aktiv, årvågen og intelligent lille hund. Fuld af liv og intelligens vil den evigt nysgerrige Jack Russell undersøge enhver bevoksning eller grøft ved alle lejligheder. Dette er en hund der kræver masser af motion og mental stimulation hvis den skal holdes lykkelig. Lige hjemme i by og på land vil en Jack Russell der bliver passet ordentligt og motioneret, give sin ejer mange års hengiven loyalitet og uproblematisk glæde.

Pleje og sygdomme

Som en robust terrier er Jack Russell fri for mange af de arvelige svagheder, der i dag forbindes med kælehunderacerne. Men inden du kaster dig over Jack Russell som din hund, skal du tænke dig om. Det er en terrier og som alle terriere har Jack Russell en stærk men hengiven personlighed. Dette er især tilfældet fordi Jack Russell stadig avles som brugshund og har bevaret mange af de egenskaber man først søgte i terrierne.

Jack Russell Terrier er en race med hjerne og der er ingen tvivl om at den til enhver ved hvordan den skal bruge sin hjerne til sin egen fordel.

Men håndteret og trænet korrekt vil Jack Russell også være en fremragende familiehund.

Man plejer at sige at ”man ejer ikke en Jack – men du er ejet af en Jack.

Med hensyn til pleje så vil jeg sige at når du anvender din Jack til praktisk jagt, så skal den selvfølgelig plejes med rengøring og striglen, det siger sig selv når den sendes under jorden og er ude i alt slags vejr. Men en ½ time er det vi som regel anvender efter en tur ude i skoven eller efter en jagt. En vaccination og et genereelt sundhedstjek en gang årligt er vores faste rutine. Men vælger du at udstille på eksteriørudstillinger med en Jack så vil det kræve noget arbejde med at strigle og trimme hunden op til udstilling ligesom det, hvis man vil gøre sig forhåbning om en god placering, vil kræve en del ringtræning, hvor man bevæger sig med hunden og hvor man ”Løfter” hunden i linen til at ”Stå og gå” rigtigt. Et skue som nok ville have fået John Russell til at trække lidt på smilebåndet hvis han kunne se hvor det foregår.

Udstillingshundene har i hele verden haft fremgang i forhold til jagthundene specielt efter at englænderne som jo er forbilledet, har indført forbud mod jagt på ræv med hund. Så selv i et jagtligt traditionelt England er tendensen at der avles flere og flere langbenede udstillings-hunde.

Egenskaber

Alt ved en Jack Russell er og bør fortsat være avlet målrettet mod rævejagt: farverne formen, karakteren og dens intelligens. Jack Russells pels skal være glat, ruhåret eller “broken”. Skuldrene skal være rene og brystet ikke for bredt. Denne form tillader terrieren at forfølge sit bytte ned rævegraven, med smalle jordgange. På alle måder er ræven en god model for Jack Russell – der hvor ræven kan komme skal terrieren også kunne komme. Jack Russells er ekstremt loyale og avlet med henblik på høj intelligens, et godt temperament og taktisk snilde er en Jack Russell helt uden sidestykke. Den er hengiven og en beundrende følgesvend, men det bør altid huskes at det er en brugshund, avlet til at samarbejde med sin menneske partner. De har et fantastisk forhold til mennesket. De er superaktive og elsker alle udendørs aktiviteter, en lang gåtur i skoven, en svømmetur eller med ud at løbe/cykle er alt hvad der skal til for at få dem til at blive velopdragne og kærlige medlemmer af familien.

Jack Russells anses i dag for at være den bedste brugsterrier i hele verden på grund af deres intelligens og deres lærenemhed.

Jack Russells blev avlet med en helt bestemt jagtform for øje, og ikke for at opnå en bestemt form eller udseende. Det tillader netop de forskellige størrelser korte og lange ben, glat- og ruhåret. De forskellige Jack Russells vil for evigt og altid være kædet sammen af deres opgave i livet: at gå under jorden og jage byttet og af deres helt unikke Jack Russell personlighed.

Artiklen er blevet til i samarbejde med Per Nørgård Smed: Grauballe Jacks