torsdag, juni 13, 2024
Nyheder

Det må du aldrig give din hund

Der er stor forskel på mennesker og hunde, og selv de mindste ting, som vi som mennesker glædeligt propper os med, kan være det rene gift for vores hund. Dette kan overraske mange mennesker, men ikke desto mindre er der nogle ting, som du aldrig må give din hund.

Chokolade 

For os mennesker, kan chokolade fungere som én af de helt store syndere. Dette er den dog langt fra i hundens tilfælde, men kan dog associeres direkte med gift herunder. Chokolade indeholder nemlig stoffet theobromine, som en hund kan direkte dø af, hvis dette indtages i for store mængder – og faktisk; jo mørkere chokoladen er, jo farligere er denne da for hunden, da mængden af theobromine da øges. Stoffet får nemlig hundens hjerte til at slå meget hurtigere end normalt, og kan da føre til hjerteanfald, eller give en massiv maveblødning, da stoffet ydermere irriterer hundens mave/tarm flora.

Kaffe og te

Dette kan for os mennesker virke måske opkvikkende eller afslappende at sidde med en kop kaffe eller te. Men for hunden kan det indeholdende koffein medfører massiv rastløshed og opkast. Generelt er det en god idé at holde hunden lagt væk fra alt som indeholder koffein – herunder kan udover kaffe og te, nævnes blandt andet cola og energidrik.

Alkohol

Dette giver lidt sig selv – alkohol påvirker i realiteten dyr på samme måde som mennesker. Hos dyret findes dog en kraftigere påvirkning, da de fleste hunde er markant mindre end os mennesker, og de har derfor også mindre plads at optage alkoholen på. Derfor kan selv små mængder alkohol føre til at hunden kaster op som havde et menneske været en god tur i byen og give den gas.

Nødder

Nødder kan være decideret giftige for hunde. Herunder er valnødder og macadamianødder dog de værste, da disse især kan føre til alt fra opkast til lammelse, og i værste tilfælde død i hundens tilfælde.

Kerner og sten

Diverse kerner og sten, herunder blandt andet æblekerne, kirsebærsten, blommekerner og abrikossten, kan alle, i større mængder, føre til hundens dødelighed i værste tilfælde. Herunder er et enkelt æbleskrog ikke noget at gå i panik over, men er dette dog en daglig affære, fungerer dette da som gift for hundens indre.

Tomater

Tomater og/eller dele af tomatplanter er på ingen måde godt at give din hund. Hundens symptomer på indtagelse af dette vil oftest være besværet vejrtrækning, savlen diarre og forstoppelse.

Løg

Løg i alle afskygninger kan potentielt ødelægge hundens produktion af røde blodlegemer. Dette kan medføre pludselig blodmangel og vejrtrækningsproblemer.

Vindruer og rosiner

Hvilke stoffer der præcist er skadelige for hunden i disse fødevarer vides ikke præcist. Dog kan indtagelse af henholdsvis vindruer og rosiner medfører nyresvigt hos hunden. Dette er dog ikke alle hunde som er utålelige over for disse, da flere hunde spiser både druer og rosiner hele deres liv, men som ikke oplever de skadelige symptomer. Hvis du overvejer at give din hund disse fødevarer, hold da øje med dens begående – eller overvej i første omgang, om chancen er værd at tage.

Slik

Sukker er skadeligt for hunden ligesom den i princippet er det for mennesker. Stoffet xylitol findes blandt andet i diverse former for slik, og er med til at nedsætte hundens blodsukkerniveau. Dette kan føre til opkast, rysten, sløvhed og i nogle tilfælde kramper eller bevidstløshed hos hunden. Sørg derfor for, at slikken holdes i menneskenes hænder ved fredagens hyggelige stunder.

Desuden…

Du kan altid søge videre råd og vejledning på internettet – ikke mindst ved diverse blogindlæg og debatfora, hvor du i selskab med andre hundeejere kan debattere hvad må hunde ikke spise, samt andre relevante problematikker man nu har som hundeejer.

Husk at din hund adskiller sig meget fra dig som ejer. Dog skal du sørge for at hunden kan agere som en hund nu skal og bør. At løbe en tur i kolonihaven, eller at få kastet bold og pind i sommerhuset er vigtigt for hundens velbefindende og livsglæde – har du dog ikke et sommerhus, hvor hunden kan løbe rundt, kan du kontakte en boligadvokat med henblik på at opfylde dette mulige ønske.