onsdag, juni 12, 2024
Hunderacer

Kleinspitz

Kleinspitz oprindelse

Den stammer fra Tyskland og er den 2. mindste af Germann Spitz gruppen, som omfatter Keeshund- Grossspitz – Mittelspitz – Kleinspitz – Pommeranian. Blev tidligere brugt som vagthund, men siden en lille værdsat selskabshund i de bedre kredse, hvor bl.a. dronning Victoria i England havde flere.

Egenskaber

Kleinspitz elsker nye udfordringer og opgaver. Det er en hengiven og meget trofast familiehund som egner sig fortrinligt til lydighed og agility.

Temperament

Det er en hengiven og meget trofast familiehund, som forsvarer sit hjem med liv og sjæl, ser fremmede an uden dog at være aggressiv, lader sig hverken overtale eller bestikke. Kleinspitzen er intelligent, livlig og lydig og det er ikke svært at opdrage den.

Størrelse og udseende

Hovedet er bredt over skallen, aftagende i kileform med snudespidsen, som normalt er sort, dog brun på brune hunde. De spidse trekantede ører er små og opretstående. Øjne mørke og middelstore. Skråtstillede og svagt ovale. Saksebid er ønskeligt, men tangbid accepteres. Halsen er middellang. Ryggen er kort og lige, højest fortil. Brystet dybt med moderat optrukket buglinie. Halen er middellang, højt ansat og oprullet over ryggen. Ben kraftige og lige med let vinklede bagben samt kattepoter.

Farverne: Sort – brun – hvid ensfarvede ulvegrå – samt andre farver som dækker et bredt spekter af flerfarvede hunde. Højden fra 23 til og med 29 cm.

Pleje af pels hos Kleinspitz

Hunden er let at passe og pleje. Den store flotte pels kræver ikke meget arbejde. En god omgang børstning en gang om ugen er nok. Et bad er sjældent nødvendig, har hunden været ude i regn og pløre, skal den have lov at tørre, så kan den børstes ren og fin, hvis den ikke har rystet skidtet af sig forinden.

Pelsen Smuk, frodig og udstående med tyk underuld. På hovedet, poter, yder og inderside af for og bagben kort og tæt. Særligt omkring halsen hvor der dannes en stor krave, som gør den til en smuk hund. En stor hund i en lille krop som kan bliver op til 14 – 15 år gammel eller mere.

Artiklen er skrevet af Vibeke Bødtger
Hunderacer

Kleinspitz

Oprindelse

Hunderacen Kleinspitz stammer fra Tyskland, men det kan dog ikke bekræftes, præcist hvordan denne lille hunderace opstod, og man har ej heller et præcist årstal. Forskere i racen er dog næsten sikre på at der er nordiske spishunde blandet i racen.

Temperament

Kleinspitz har et godt temperament. Den er rolig og fattet og reagerer ikke voldsomt på lyde eller fremmede. Dog vil den som alle andre hunderace gø, hvis den føler sig truet eller det banker på døren.

Egenskaber

Kleinspitz er en meget alsidig hunderace, som egner sig godt som familiehund, men er specielt god til agility, da racen er meget lærenem og adræt. Samtidig kan racen også bruges i lydighedstræning, udstilling, eller blot som hyggehund.

Udseende

Kleinspitz har en ideal højde på 26 cm. men er godkendt til +/- 3 cm. fra. Den har meget pels med tyk underuld, som giver pelsen et tykt udseende. Der findes rigtig mange farve versioner af denne hunderace:

  • sorth/hvid
  • Gråsprængt
  • sort/brun
  • brun/cremefarvet

Racen har små kraftige ben, mandelformede brune øjne. En hele der er fyldig med meget pels, som skal ligge hen over ryggen som en “kringle”.

Pleje

Pasning af en Kleinspitz er rimelig enkel og ligetil. Den må ikke bades for tit da dette vil gøre pelsen “mør” og give et slidt og falmet udseende. Pelsen skal børstes grundigt ca. en gang om ugen, dog lidt oftere når hunden fælder. Børstning skal ske i modsat retning, altså fra hale til hoved, da dette vil give et mere fyldigt udseende. Klipning er kun nødvendigt på poterne, hvis håret mellem tæerne bliver langt.

Kleinspitz er en race som hurtigt tilpasser sig de fleste situationer, uden agressivitet. Det er en afslappet hunderace, der samtidig har et vågent øje på hvad der sker omkring den.  Racen arbejder med stor glæde, og er en kontakt søgende hunde, som elsker sin familie.

Artiklen er skrevet af Toril Paulsen, fra Kennel Winzigkleins