søndag, juni 16, 2024
Hunderacer

Akita

Oprindelse

Akita har en historie næsten lige så lang og kompliceret som det land den stammer fra, man kan følge racens udvikling gennem krige, hungersnød og alt andet som Japan har været udsat for, det er en race som indeholder meget af østens mystik. Akitaens historie har i nyere tid omkring år 1900 været præget af et rabiesudbrud i Japan som næsten udryddede racen, i 1931 blev 7 eksemplarer så udnævnt til ”national monument” hvilket betød at den japanske regering gjorde en del for at hjælpe i genopbygningen af racen. Men allerede under 2. Verdenskrig gik det galt igen, der var fødevaremangel i Japan og det blev vedtaget at alle hunde undtagen servicehunde skulle slås ned, det betød at mange Akita blev sluppet løs i bjergene og måtte klare sig selv, andre opdrættere blandede deres Akitaer med bl.a. Schæfer for at få dem ind under betegnelsen servicehunde.

Der var på dette tidspunkt 3 forskellige klubber i Japan, og det medførte til uenighed om hvorvidt racen skulle videreudvikles eller om man skulle søge tilbage til den oprindelige jagthundetype, mange af de hunde der eksisterede på dette tidspunkt var af den tungere udgave, uden det orientalske look. Det var disse hunde der blev eksporteret til USA og videreudviklet der, mens man i Japan bestemte sig for at ville tilbage til den oprindelige type. Dette var så også skyld i at racen udviklede sig så forskelligt at den i år 2000 blev delt i racen Akita og Amerikansk Akita.

Racens egenskaber

Racen er som sagt beregnet til at stille storvildt med, men det er der jo ikke ligesom mulighed for herhjemme, men sporarbejde er en stor del af det, og langt de fleste Akitaer er i sit es når de får lov til denne slags arbejde, men i det hele taget elsker de at arbejde og de vil med den rigtige motivation gøre et godt stykke arbejde indenfor mange grene af hundesporten.

Akita udseende

Akita er en forholdsvis stor hund, hanner har en højde på 67cm +/- 3cm og tæver 61cm +/- 3cm, kraftigt bygget med en værdig holdning. Pelsen er rimelig kort men med en kraftig underuld, de fælder kraftigt to gange om året og skal i disse perioder børstes dagligt for at hjælpe dem til at få fældningen overstået hurtigt.

Temperament

Akita’er er meget selvstændige hunde, som skriver en fast opdragelse, med en tydelige ”leder af flokken”. Hvis ikke der bliver sat helt klare grænser, kan hunden godt blive aggressiv og for andre hunde og mindre husdyr. Så mens hunden er ung (indtil 2 års alderen), skal hunden trænes hver dag, således at det naturlige flok hierarki bliver etableret.

Pleje

Denne hunderacer kræver ikke nogen speciel pleje, dog skal racen ligesom alle andre racer med langt pels, børstes så pelsen ikke filtre. Om det er dagligt eller ugentligt afhænger af hvor hunden færdes.