lørdag, juni 15, 2024
Hunderacer

American Foxhound

Den Amerikanske Foxhound ligner den Engelske Foxhound til forveksling, men er lettere højere og noget mere langbenet. En typisk støver af sind og udseende. Alle farver er tilladte ifølge racestandarden, men typisk ses de i samme farver som eksempelvis en Beagle – brun med rigeligt, hvis ikke overvejende hvidt på ben, bryst og bug, samt varierende sort sadel. Skulderhøjden er mellem 53 og 64 centimeter, helst i den højere ende, og vægten ligger mellem 29 og 34 kilo.

Om racen

I England brugte man allerede i det 6. århundrede det Engelske Foxhounds til parforcejagt, hvor hundene i store kobler følger vildtets spor og løber det træt. Sådanne kobler havde et sted mellem 50-100 hunde. Selvsagt havde hundene ikke de bedste forhold. I det fleste lande, inklusiv Danmark, er denne form for sport derfor forbudt i dag. I stedet bruges hunden til andre former for jagt eller sport, blandt andet til slæbejagt, hvor hunden følger et kunstigt spor til dens store fornøjelse.

Den Amerikanske Foxhound stammer fra disse Engelske Foxhounds, der blev indført til USA i 1950. Amerikanerne ønskede en større og hurtigere hund til rævejagt og krydsede den derfor med de Franske Støvere, som den derfor også ligner en hel del.

Temperament

Den Amerikanske Foxhound er først og fremmest en fremragende jagthund med fantastisk fart og udholdenhed, og en god næse. Den er en aktiv hund, der kræver masser af motion og aktivering for at være glad. Den egner sig bestemt ikke til at bo i lejlighed eller i et lille hus, men kræver meget plads og mulighed for at være udenfor, helst i en indhegnet have. På grund af sit meget udviklede jagtinstinkt har hunden tendens til at strejfe og stikke af, så snart den får færten af et dyr.

I USA er der opdrættere, der fokuserer på at frembringe mere familievenlige og udstillingsvenlige hunde, men selv om den er en udmærket familiehund, er den bedst til familien, der ved, hvilken type hund de har valgt. Hunden skal trænes bestemt, selvsikkert og roligt, og socialiseres tidligt. Bliver den det, er den en venlig og kælen hund i familien, der dog ofte udviser beskyttende adfærd overfor fremmede. Den egner sig derfor også fint som vagthund, såfremt den stadig får rigeligt motion. Det er ikke en familiehund til dig, der ikke vil bruge den til jagt eller sport.

Pasning og pleje

Den Amerikanske Foxhound har en nem, glat pels, der kun kræver minimal pleje. Hunden er overordnet en meget sund race, der ikke har nogle genetiske problemer, som mange racehunde ellers typisk lider af. De har oftest en glubende appetit, og man skal derfor være påpasselige med ikke at overfodre den, mens man samtidig tilbyder den rigeligt motion.

I modsætning til den Engelske Foxhound bruges den Amerikanske Foxhound i undertiden som udstillingshund. Den er dog stadig en udpræget jagthund og kræver stadig utrolig meget motion. Der er pt ingen danske opdrættere registreret i Dansk Kennel Klub, og racen er på ingen måde almindelig herhjemme.