lørdag, december 7, 2024
Hunderacer

Beskrivelse af Leonberger

Leonberger

Vi får så ofte spørgsmålet: Hvad er en Leonberger egentlig for en hund? Hvad kan man bruge den til, hvad har den været brugt til? Hvordan er dens temperament? Kan man gå lydighedstræning med sådan en?

En kæmpestor, nøddebrun/rødbrun, elegant, stærk, majestætisk, mild, glad, tilpasningsvenlig løve-bamse med store ører, stor hale og kæmpe poter. Sådan kunne man godt begynde en artikel om, hvad en Leonberger egentlig er.

Men den er meget mere end det.

En Leonberger ER stor. Faktisk er det en af de største racer i verden. Men den er elegant, og bevæger sig egentlig ret smidigt rundt, størrelsen taget i betragtning.

Den er utroligt tilpasningsvenlig. Med den rette socialisering fra begyndelsen, vil dens medfødte evne til at passe sig ind i sin flok, være utroligt veludviklet.

Udseende

Leonbergeren er rødgylden eller nøddebrun, gerne med sorte spidser på den lange del a pelsen, der går hen over kroppen og ned foran på brystet. Den har en sort maske, dvs. at dens ansigt helst skal være dækket af en sort maske der går op over øjenbrynene. Dens ører er kraftige og hængende, og den har et godt kraftigt hoved, men man må ikke glemme, at det også skal være elegant. Der er gode, kraftige ben på en Leonberger, og poterne lader ikke noget tilbage at sige: De er bare store!! Og har man mudder udenfor, kan man være sikker på, at man også får det indenfor!!!

Leonbergeren er høj, dvs. for tæver mellem 65 til 73 cm. og for hanner mellem 72-80 cm. Den bevæger sig frit og i løb skal den være elegant og kraftfuld med et godt afskub fra bagbenene, så der kommer kraft i løbet.

Beskrivelse af Leonberger

Men hvad er Leonbergeren så ellers? For en beskrivelse af hvordan den skal se ud til mindste detalje, kan du finde i en almindelig kedelig standard beskrivelse – og så er der jo billeder i massevis, også her på siden.

Majestætisk, rolig, glad. Mild og venlig. Den går for at være en af verdens absolut mest børnevenlige hunde, og flere steder i verden uddannes den til terapihund for både børn og voksne med særlige behov. Den er også utroligt god som LÆSE FOR hund, dvs. en hund, som en ordblind læser højt for. Denne form for træning stimulerer og styrker den ordblindes læsefærdigheder utroligt effektivt. Men det kræver en meget tålmodig hund. En Leonberger 🙂

Disse Leonbergere udvælges så specielt til deres opgave og trænes og uddannes efter et certificeringsprogram, som giver hunden og hundeføreren den fornødne viden og rustning til at kunne arbejde blandt den type af mennesker. Dette kræver dog en grundig vurdering af den enkelte hvalp, og dens bagved liggende linjer, for at få et ordentlig indtryk af dens karakter. Og dertil rækker en helt almindelig mentalbeskrivelse så langt fra. Der skal et noget grundigere kendskab til adfærd og selve racen, før man kan vurdere, om hvalpen vil være egnet til terapiformål eller ej.

Derudover er Leonbergeren i de fleste tilfælde – ligesom Newfoundlænderen – udstyret med svømmehud imellem tæerne. Og – ligesom med Newf’ien – kan en tidlig introduktion til vand gøre den så utroligt glad for vand i det hele taget, at den vil nyde at deltage i vandredningsarbejde. Her i Danmark er der en åben invitation fra Newfoundlænder klubben til at melde sig til vandarbejde sammen med Newf folket. Og det er en helt utroligt sjov aktivitet at have med sin Løve. I udlandet flere steder, er Leonbergeren godkendt og kan certificeres til vandredningsarbejde på lige fod med Newfoundlænderen. Så kommer de med på rigtigt redningsarbejde.

Rally er en relativt ny sportsgren med hund, her i Danmark. Tidligere har vi været vant til kun at have Agility, og det er de små og mellemstore racer bedst egnede til. Men Rally er en ny og meget sjovere form for lydighedstræning, hvor man må både røre og snakke med hunden. Der er helt andre regler, og denne mere uformelle og u-stive form for træning er LIGE noget for Leonbergeren.

En Leonberger er stor og tung. Den er godmodig og tålmodig. Den elsker at være sammen med sine mennesker. Så her kommer to ting, som den vil elske at deltage i: Vogntrækning og Bjergvandring.

Vogntrækning/slædetrækning er den særdeles egnet til, og det kan trænes fra den er ca. 1 år, med meget lette genstande – f.eks. en mindre vogn uden passagerer. Men allerede et års tid senere, når hunden er ca. 2 år, kan man sætte ungerne i vognen og så kan man få mange dejlige ture ud af det i efteråret og foråret. Om vinteren, når der er sne, vil den også gerne trække en slæde på lige vej.

Bjergvandring og vandreture med overnatning er endnu en god samværsform med Leonbergeren. Den kan nemlig bære ca. 10 kg – nogle kan klare 15 – på skulderen, i specielt udviklede skuldertasker til hunde af denne størrelse. Det betyder, at den kan bære sit eget foder til ca. 15 dages forbrug, madskål og vanddunk. Det er selvfølgelig noget der skal trænes først, ligesom med så meget andet, men det er nemt at lære den, og den elsker at være med på disse ture, hvor man ofte nærmest sover i klump om natten i et telt eller andet.

Man kan have Leonbergeren med overalt. Med tidlig træning vil den hurtigt lære at forholde sig roligt og være den samme harmoniske hund ude som hjemme. Tag den med fra dag 1, hvor end du går, så vil du efter relativt kort tid have en hund, der selv finder ud af, hvordan den skal opføre sig, og alle mennesker vil være dens venner. Her har vi flere gange oplevet, hvordan ellers meget hunde angste mennesker, elsker Leonbergeren, på grund af dens stoiske ro.

Men man skal være parat til skidt, mudder og sand. Dens pels skal børstes, og poterne skal trimmes. Fra første dag. Det er få minutter det drejer sig om, hvis man lægger det ind som en daglig rutine. Den fylder meget i en bil, og kan godt komme til at vælte et barn, hvis den bliver glad for at se dig. Men så er den også ked af det bagefter.

Med en Leonberger får du utroligt meget foræret i en og samme hund. Den ekstra rengøring er godt givet ud, for du får den bedste hund du kan tænke dig.