onsdag, juli 24, 2024
Hunderacer

Ruhåret Hønsehund

Denne hunderace er en af Danmarks mest populære hunderacer. Det store antal af Ruhåret hønsehunde i Danmark skyldes primært at det er en af de mest udbredte hunderacer til jagt brug.

Oprindelse

Den Ruhåret hønsehund er en meget gammel hunderacer, som stammer fra Tyskland, hvor den er blevet fremavlet til jagt.

Racens karakteristiske grove pels er fremavlet fordi de tyske jægere savnede en hund som kunne jage længe i alperne, hvor vejret typisk er koldt og vådt.

Den ruhåret hønsehund har historisk set altid været en jagthund, men i dag er den også en god familiehund, som ikke er aggressiv, selvom der findes flere historier om meget aggressive Ruhåret hønsehunde.

Temperament

Den ruhåret hønsehund er en meget aktiv og hengiven hund, som altid vil søge kontakt til sin familie. Men det er vigtigt at man allerede i en tidlig alder søger for at socialisere hunden, for at undgå at den optræder aggressivt og for andre hunde og fremmede.

Hønse hunden egner sig bedst til familier med lidt større børn, da den Ruhåret hønsehund godt kan blive jaloux på mindre børn.

Størrelse

Den ruhåret hønsehund er en mellemstor hund.

Hanhunden bliver ca. 60-67 cm. høj og vejer lige omkring 25-32 kg.

Tæverne bliver ca. 56-62 cm. høje og vejer 18-29 kg.

Pleje

Den ruhårede hønsehund skal børstes ca. 2 gange om ugen for at holde den stride pels i orden. Man bør bruge en kraftig og hård børste, så alle urenheder bliver fjerne fra pelsen. Det kan ligeledes være nødvendigt at klippe hønsehundens “skæg” hvis det filtre.

Ruhåret hønsehunde har hænge øre, derfor er det vigtigt at man engang imellem tjekker hundes øre for skidt og gammel voks.

Egenskaber

Den ruhåret er en formidabel jagthund. Den hører til typen af stående jagthunde. Det betyder at den søger foran jægeren efter vildt som trykker sig med jorden. Når hønsehunden har lokaliseret vildtet, “fryser” den i bevægelsen og står helt stille. Jægeren giver så signal til hunde, som vil prøve at fange vildtet, som letter fra jorden, og jægeren kan herefter afgive skud.

Ruhårede hønsehunde har en meget kraftig pels, der som regel er brun med hvide aftegninger. Hunden har et kraftigt bid med sakse lignende kæber. Hovedet og snuden er brun ligesom hønsehundens øjne.

Omkring munden er pelsen længere hvilket giver hunden skæg, som ofte er skyld i den antagelse, at hunden er ældre end den er.

Hønsehunden er en af de få hunderacer, hvor det er tilladt at kuperer halen, da ruhårede hønsehunde ofte ødelægger deres haler under jagt.