tirsdag, juni 25, 2024
Hunderacer

Border Collie

Border collien er en hyrdehund, der stammer fra grænselandet mellem England og Skotland – deraf navnet ’Border’. Terrænet er meget forskelligt i det område, så derfor har det været praktisk at udvælge hunde med både lang/medium og korthåret pels. De skulle finde og hente får på egen ’pote’ på meget store områder og skulle kunne komme frem overalt.

Hyrdeinstinktet er helt unikt for racen, selvom det ikke er en selvfølge, at alle individer har det. Instinktet er større end kønsdriften. Det ville være uhensigtsmæssigt, at en arbejdende border collie lod sig distrahere af f.eks. en løbsk tæve. En del af hyrdeinstinktet er en stor iver og lyst til samarbejde med hyrden. Sammenholdt med en hurtig opfattelsesevne, et stort drive, stor arbejdslyst og udholdenhed gør det denne hunderace til noget ganske særligt – på godt og ondt.

Temperament

Racestandarden siger: ’Sej og vedholdende, hårdtarbejdende hyrdehund med stor lærevillighed. Energisk, opmærksom, lydhør og intelligent. Hverken nervøs eller aggressiv.’

Border collien er en arbejdshund, men også en fantastisk familiehund, hvis den bor i en familie med stor forståelse for og indsigt i dens psyke og behov for at arbejde.

Den har et dejligt temperament, der betyder, at den altid er glad og klar til at lave noget og aldrig bliver træt. Den elsker sine mennesker, og der er normalt ingen problemer med ’fremmede’. Border collien arbejder også gerne med andre. En border collie ’tænder’ hurtigt (lav stresstærskel), og skal være lige så hurtigt til at slappe af igen.

Arbejdsopgaver

Border collien elsker at arbejde både med fysisk og mentale udfordringer – og den har brug for det.

Racen er repræsenteret helt fremme i de fleste former for hundesport f. eks. Agility, spor og LP (lydighed) pga. dens hurtige opfattelsesevne, atletiske kropsbygning og store arbejdsiver. Dogdancing vinder frem som sport med hastige skridt, og også her gør border collien sig gældende helt fremme. Flere og flere benytter racen til at hyrde får på hobby- og sportsniveau.

Border collien er ligeglad med, om den arbejder på lavt eller højt niveau – bare den får mulighed for at bruge sig selv.

Det er med andre ord en alsidig hunderace, der har potentiale til det meste og en drøm at arbejde med.

Eksteriør

Da border collien betragtes som en arbejdshund, er der ingen udstillingskrav i forhold til at avle. Racestandarden er derfor ret bred i forhold til udseendet. Højden er omkring 53 cm for hanner og lidt mindre for tæver. Vægten er ca. 15 – 25 kg.

Pelsen kan være moderat langhåret eller helt korthåret.

Border collien findes i et utal af farvekombinationer, der alle er tilladte, men de fleste hyrder foretrækker nu sort/hvide og trefarvede. Hvid må ikke være dominerende, det er et krav. Der er flere historier om, hvorfor det er sådan, men en af dem er, at lammene ikke må søge mod en border collie i den tro, at det er deres mor. En anden historie er, at fårene ikke har den samme respekt for en hvid som for en sort eller trefarvet border.

Skal border collien bruges til alt andet end at hyrde får, er farven i praksis helt underordnet.

Sundhed

Border collien er generelt en sund race, da man primært har avlet på arbejdsegenskaber frem for eksteriør. Racens sundhed skal bevares. Derfor er der sundhedsmæssige avlskrav og dermed krav, der skal være opfyldt for at hvalpene kan stambogføres:

  • En border collie skal have A- eller B-hofter (HD-fotografering, skalaen er A, B, C, D og E)
  • Desuden skal forældredyrene være øjenspejlet fri for en række øjensygdomme inden for et år før parring

OBS!

Hyrdeinstinktet kan have uheldige bivirkninger i vores samfund. Nogle border collier har en voldsom trang til at jagte biler, cykler, fugle osv. – alt, der bevæger sig hurtigt, og det kan have letale følger. Det er ikke en acceptabel adfærd, og den skal bringes under kontrol fra hvalpen kommer til sit nye hjem.

Border collien har en lav stresstærskel og skal behandles roligt og med forståelse herfor, hvis man ikke vil have en hund, ’der går på væggene’. Børn kan hurtigt få en border collie op og køre!

Border collien kræver aktivitet og udfordringer for at have det godt. Hvis ejeren ikke sørger for det, så klarer den det selv på sin egen måde. Hvis en border collier splitter hjemmet ad, er det vink med en vognstang om, at dens liv er for kedeligt!

Artilklen er skrevet af Lone Börger, læs mere fantastisk information på hjemmesiden: workingborder.com