søndag, juni 16, 2024
Hunderacer

Cairn Terrier

Cairn Terrier er af natur en meget livlig hunderace, som altid er i gang med at undersøge alt omkring den. Cairn Terrier er i løbet af de sidste par år blevet en meget populær hunderace i Danmark

Oprindelse

Cairn Terrieren stammer helt tilbage fra 1600-tallet, hvor den blev fremavlet i Skotland, og det er en af de “ægte” terrierracer der findes.

Det var de skotske bønder som i sin tid fremavlede denne lille hunderace, til at tage skadedyr som rotter og mus. Det var nødvendigt at beskytte sin høst og afgrøder mod skadedyr, derfor startede man i 1600-tallet et avls projekt, som med tiden udviklede sig til den Cairn Terrier vi kender i dag. Mange af hundens originale egenskaber er bevaret, og det har resulteret i en meget livlig og sjov familiehund.

Temperament

Cairn Terrieren er en meget “travl lille hund”, som elsker at gå på opdagelse. Den er af natur venlig, men kan være en smule reserveret, især tæverne. Cairn Terrier elsker at lege, og den er god til at lære nye tricks. Den er god sammen med børn, men siger selv fra når den ikke vil lege mere.

Cairn Terrier kræver en del opdragelse, men opdragelsen må ikke blive for hård, da det er en følsom hunderace. Hvis ikke man starter i en tidlig alder med at opdrage sin Cairn Terrier, vil de resulterer i ulydighed, og hunden kan udvikle sociale problemer, i form af konstant gøen, og destruktiv adfærd.

Størrelse

En Cairn Terrier er en lille hund som ikke kommer til at veje mere end 8-10 kg. og omkring 23-30 cm. i højden.

På grund af den lille størrelse, bor mange Cairn Terrier i lejlighed, hvilken den også egner sig perfekt til, når man blot husker at også små hunde skal luftes et par gange dagligt.

Pleje

Man skal forvente en del pelspleje når man anskaffer sig en Cairn Terrier, da denne race er langhåret, og pelsen lynhurtigt vil blive en stor filtret tot, hvis man ikke børster hunden regelmæssigt

Man bør ikke bade sin Cairn terrier ofte, det vil resulterer i at man fjerner pelsens naturlige fedtlag, som er med til at holde pelsen “ren”.

Hvis hunden lugter, kan det skyldes at man ikke overholder trimning, som bør foretages ca. hver 3. måned.

Egenskaber

Cairn Terrier elsker at lege og prøve nye ting. De er meget lærenemme, og kan derfor let bruges til hundesport, som f.eks. agility. Cairn Terrier er ikke verdens hurtigste hunderacer, men den har evnen til at lære tricks som den kan udføre stort set fejlfrit.

På grund af denne races store nysgerrighed, skal man være forsigtig med at have hunden løs på store græs arealer, for hvis den får færten af en mus, og så vil tilbagekald kun være muligt for den mest trænede Cairn Terrier.

Beskrivelse

Cairn Terrier er en robust lille hund, med en kraftig krop og kraftige ben.

Ørerne er korte, spidse og strittende, og de mørke øjne sidder tæt. Snuden er kort med “skæg” omkring munden.

De fleste Cairn Terrier er mørkegrå, men kan findes i en lidt lysere grå.

Det er vigtigt at man ikke overfoder sin Cairn Terrier, fordi de har en tendens til at blive tykke. Man bør derfor også holde igen med for mange godbidder når man træner sin hund, brug i stedet massere af ros og kæl, når hunden udfører en opgave.

Mange Cairn Terrier er overfølsomme over for loppe bid, så man skal sørge for at holde sin hund loppe fri.