onsdag, juli 17, 2024
Hunderacer

Dalmatiner

Alle kender denne smukke hvide og sorte hund. Dalmatiner er en klassisk overklasse hund, som har været meget udbredt.

Oprindelse

Dalmatiner hunde stammer oprindeligt fra Kroatien, hvor de i sin tid, blev fremavlet som hunde der skulle bruges i krig. Dalmatineren blev brugt til at bevogte den lange grænse langs Dalmatinien (er et område i Kroatien). Dalmatineren, blev omkring 1792 introduceret til en engelsk Lord, som sidenhen fik fremavlet den dalmatiner vi kender i dag.

Dalmatineren er kendt fra film, hvor den typisk bliver fremstillet som en der bor på amerikanske brandstationer. Mange brandstationer har faktisk dalmatiner hunde idag.

Temperament

Dalmatineren er en meget aktiv hund, da den er nært beslægtet med den engelske pointer, (stående jagthund). Derfor har dalmatineren det bedst, når den bliver luftet flere gange dagligt, og i det hele taget aktiveret så hyppigt som muligt. En dalmatiner er en rolig hund, hvis altså ikke den bliver understimuleret, hvilket gælder langt de fleste hunderacer.

Dalmatinere er gode til agility, fordi dalmatineren har en medfødt lyst til at lære nye ting.

Størrelse

Dalmatiner hunde er hvad man betegner som en middel stor hund. En dalmatiner han vejer 23 til 35 kilo, og måler ca. 54 til 61 centimeter over skulderen. Tæver er typisk en smule mindre.

Dalmatinerens størrelse passer godt til børn kan lufte dem. Det er ikke en hund som trækker af sted.

Pleje

Den korte pels gør at hyppig pelspleje ikke er nødvendig. Så man skal “kun” beregne normal pelspleje hvis man køber en dalmatiner. Som med alle andre hunderacer, er det en god ide at børste hunden under fældning.

Egenskaber

Dalmatiner er aktive hunde der skal aktiveres for at fungerer optimalt i sin familie. Historisk er Dalmatineren blevet brugt som vagthund, med det formål at alarmerer sin ejer, ved eksempelvis tyveri, brand eller lignende.

Derfor sættes dalmatineren og i forbindelse med brandstationer, ihverfald i USA, hvor det er meget almindeligt at der bor indtil flere end en dalmatiner på samme brandstation.

Beskrivelse

Alle ved hvordan en dalmatiner ser ud, hvilket jo skyldes Disneys familiefilm om 101 dalmatiner, som er udkommet både i spillefilms version og tegnefilm. Efter racestandard, skal en dalmatiner være hvid med sorte pletter fordelt over hele kroppen. Hunden er spinkel bygget med lange ben, og fremskudt brystkasse. Dalmatinerens øre hænger, men rejses så snart hunden er opmærksom. Hovedet er smalt, med en let buet pande.

Meget sjovt er det at alle dalmatiner hvalpe bliver født helt hvide, og de sorte pletter kommer først omkring 3 mdr. efter hvalpen er født.