tirsdag, juni 25, 2024
Hunderacer

Finsk Lapphund

Oprindelse

Racen stammer fra det nordlige Skandinavien, Lappland som dækker det nordlige Finland, Norge, Sverige og en del af Rusland. Det er en meget gammel race som har været brugt i umindelige tider til hjælp med samernes rensdyrhold. Både som hyrdehund, men også som vagthund mod vilde dyr og selskabshund, der lå i teltene med kvinder og børn og varmede og var sociale. Ifølge gammel samisk overlevering var hundene ekstremt vigtige for samerne, så vigtige at de altid gav hundene mad før de spiste selv.

Egenskaber

Det er en selvstændig hund som oprindeligt er brugt som hyrdehund. Samerne var nomader som rejste rundt og i perioder skulle hunden selvfølgelig kunne gå lange strækninger med dem, mens den i andre perioder skulle ligge stille i månedsvis på en teltplads. Dette gør, at en finsk lapphund er en meget elastisk hund. Det er en stærk og god udendørshund hvis man er til sport og aktiviteter, men det er også en hund der sagtens kan klare sig med et par gåture og hygge indendørs. Den løber ikke op og ned ad væggene, hvis man nogle dage ikke har tid til lange ture og aktivering. Den er som skrevet ideel som familiehund idet den elsker alle både børn og voksne og er meget venlig over for mennesker. Det er en klog hund som er nem i hverdagen, men den er selvstændig og er man til kæft trit og retning eller en meget lydig hund der altid kan gå løs eller kan dækkes af og blive osv, så skal man ikke have en Finsk lapphund, for det gider de slet ikke. Racen er sund og ras og robust.

Udseende

Tæver vejer normalt omkring 10-15 kg alt efter størrelse og hanner vejen mellem 13-18 kg alt efter størrelse. Det er en middelstor hund som er nem at passe ind i en hverdag. Stor nok til at være “rigtig” hund i manges øjne, men ikke så stor at den optager enorme mængder plads i bil og hus. Racen er en arktisk spidshund. Den oprindelige type og den type hundene har i Finland er en kraftig kompakt hund med en kæmpe grov arktisk pels, der skal “stritte” ud fra kroppen. Masser af pels ønskes også på både ben og poter. Pelsen må ikke være flad eller blød og skinnende, da den så ikke kan afvise fugt, sne og kulde. Den skal derimod være strittende og af grov næsten lidt ruhårsagtig karakter.

En finsk lapphund af korrekt type er kraftig i forhold til sin størrelse. Ofte tror folk ud fra billeder, at hunden er større end en egentlig er. Den må aldrig virke spinkel eller let, men skal have kraftige ben og bygning.

Hovedet er meget vigtigt på en finsk lapphund. Det korrekte hoved er bredt og kort med et sødt og smilende udtryk. En finsk lapphund skal se glad og venlig ud, alle dens udtryk er bløde. Den må ikke have stikkende øjne eller lang spids snude. Ansigtet er som en glad lille bamse, der smiler og det er som sagt vigtigt at snudepartiet er kort og bredt og at skallen ligeledes er bred.

Pleje

Racen har et minimum af pleje. Den skal ikke vaskes medmindre den har rullet sig i noget skidt, der lugter og børstning er påkrævet ca hver anden måned. Den fælder 1-2 gange om året, hvor den smider underuld og i den periode må man påregne ekstra rengøring og eventuelt et par ekstra børstninger for at løsne død uld, men ellers er plejen et absolut minimum.

Særlige egenskaber

Det er en utroligt klog hund som forener spidshunden mod og selvstændighed med en blødhed og venlighed og ydmyghed som mange andre af de arktiske racer ikke besidder. Hundene har i århundreder levet tæt med samerne og det gør dem ualmindeligt menneskeglade og venlige. En perfekt hund for de, der kan lide en intelligent hund, der tænker selv med de udfordringer det eventuelt måtte indebære.

Artiklen er skrevet af Sarah Kathrine Brun Brandes, fra Kennel Lapinlumon