Shetland Sheepdog
Racens oprindelse og historie
Da den engelske flåde sidst i 1800 tallet, begyndte at besøge Shetlandsørerne, blev man opmærksomme på en race af små hårdføre og intelligente hunde, dog med stor variation i typen.
I anden halvdel af forrige århundrede undergik erhvervslivet på Shetlandsørerne nogle væsentlige ændringer. Antallet af fåreavlere faldt, og i stedet kom der nogle storproducenter. der var en tendens til, at man foretrak den lille lokale race
til at vogte småflokke, mens større flokke blev vogtet af Collies og Border Collies. Der var mange der ønskede at bibeholde den lokale race, og i 1914 blev den godkendt under navnet Shetland Sheepdog.
I 1948 kom de første Shetland Sheepsdogs til Danmark, og den første dansk fødte hvalp kom til verdenen d. 22. juli 1948, og derefter begyndte sheltien deres indtog i Danmark. For at få nyt avlsmateriale er der blevet importeret mange
sheltier fra England, der har sat større spor i opdrættet, flere europæiske lande – det er også, hovedsageligt i de senere år, er der blevet importeret flere hunde fra USA, Canada og Australien.
Der er i dag ca. 40 aktive opdrætter, hvorfra de fleste er små opdrættere, der kun har et eller to kuld om året, og der fødes i DKK’s regi ca. 275 stambogsførte hvalpe om året.
Shetland Sheepdogs temperament
Shetland Sheepsdogs er utrolig hengiven, kærlig, lydhør og meget opmærksom overfor sin ejer, og vælger man en sheltie, er man helt sikker på at få en ven for livet.
Den er utrolig blid, men samtidig er det også en stærk hund, der elsker udfordringer, bruge hjernen og være aktiv.
Shetland Sheepsdogs har i lang tid haft ry for at være meget reserveret, men jeg vil foretrække at sige, at den kan være forsigtig overfor fremmede – dog vil den aldrig være nervøs, hvis den er vel socialiseret.
Sheltiens egenskaber
Sheltiens intelligens gør, at den er fantastisk nem at opdrage. Den kræver ikke mange gentagelser, før den nøjagtig ved hvad man vil have den til.
Jo mere man arbejder med sheltien, vil man kunne opleve at den begynder at lave alverdens kunster og kommandoer, i håb om at det udløser en belønning.
I dag er der også mange der bruger denne lille herlige race til agility, rally og lydighed på højt plan.
Shetland Sheepsdogs er som sagt meget nem at opdrage – men den er også rigtig god til at lære dårlige vaner, hvis man ikke får sat grænser for ønsket adfærd fra starten.
Sheltien er en hund der ofte kan være meget gøende – det er sjovt i starten når det nye lille familiemedlem gør, men ikke i længden.Så her vil jeg mene at man gør sig selv en tjeneste, hvis man fra dag et, begynder sætter grænsen for hvornår det er tilladt at snakke.
Racens udseende og størrelse
Shetland Sheepsdogs en utrolig smuk hund. FCI’s standard siger: Lille langhåret brugshund af stor skønhed, uden klodsethed og grovhed. Den skal være velproportioneret, uden noget skiller sig fra helheden. Overdådig pels, manke
og brystpels, formfuldendt hoved og et sødmefyldt udtryk giver tilsammen den ideelle Shetland Sheepdog. Man vil ofte kunne møde sheltier i mange forskellige størrelser, men skal man følge standarden er den ønskede højde:
hanner 37 og tæver 35,5, og ønsker man at udstille er afvigelser på 2.5 cm til begge sider uønskede.
Shetland Sheepsdogs findes i mange farver:
- Zobel/hvid, hvor farven kan variere fra helt lys gylden (rød) til mørk mahogni.
- Trikolore, hvor pelsen overvejende er sort, med brune (tan farver) og hvide aftegninger.
- Blue merle, hvor farverne er sølvblå, sort, brun og hvid – denne farvekombination kan give blå øjne.
- Bi blue, hvor farverne er sølvblå, sort og hvid – og kan også ses med blå øjne. ( denne farve er ikke anerkendt i DK. som farve, og går derfor under farven blue merle.
Sort og hvid. Sheltien skal altid have en hvid halespids.
Pelspleje
Man skal ikke lade sig afskrække af sheltiens overdådige pels, da den ikke kræver timer med børsten.
Sheltiens pels skal være dobbelt, dvs. at yderpelsen skal bestå af lange lige hår af strid struktur, og underulden skal være kort, kraftig og tætsiddende. Hvis man holder shelteins pels fra start, vil en ugentlig grundig gennembørstning som regel være nok – men når de fælder skal børsten oftere frem for at få bugt med de døde hår.
Alle hunde elsker at bliv nusset bag ørerne, men hos sheltien skal man være opmærksom på de fine hår ved ørerne, da de nemt har tendens til at blive filteret og tottet. Pelsen mellem trædepuderne skal holdes kort, og så er den en god ide at holde området omkring anus kort, for at afføring ikke skal sætte sig fast i pelsen. De fleste sheltier elsker at blive redt, så det er nemt at lave en hyggestund ud af soigneringen.
Unikke egenskaber hos Shetland Sheepdog
Sheltien er en herlig race, dens intelligent og sind er bare ikke til at stå for.
Den er lærenem og meget lærevillig, og vil meget gerne være i bevægelse lege og arbejde. Men det er ikke noget krav til kommende sheltie ejere, at man absolut skal være meget aktiv og træne sammen med sin hund, men den vil
sætte stor pris på at komme steder, hvor den kan løbe frit, hvor den rigtigt kan få strukket og løbet igennem, og få stimuleret sin hjerne – og her er det kun ens egen kreativitet der sætter grænserne.
Sheltiens størrelse, gør at den er meget nem at have med sig. Hvis man fra start giver sin hvalp mange gode oplevelser (- hvilket man generelt bør give sin hvalp ), vil den have masser af gå på mod, og følger gerne sin ejer og familie i tykt og tyndt, og det er en race der knytter sig meget til sin ejer. Noget af det mest unikke hos sheltien er at den passer på og vogter sin flok, og her vil man kunne se hyrdeinstinktet komme frem.
Da Shetland Sheepsdog er meget nem at omgås og opdrage, vil den værre en perfekt familie hund og også et godt valg for første gangs hundeejere.
Det eneste minus der er ved sheltien er, at de er ligesom chips – én er sjældent nok.
Artiklen er skrevet af Anne Dorthe Bager, fra Kennel Baludan