lørdag, juni 15, 2024
Nyheder

Tips til en god start – både for hvalp og ejer

Er du den heldige ejer af én eller flere hundehvalpe, der tumler rundt i dit hjem? Eller går du med tankerne om at investere i hundehvalpe inden for den nærmeste fremtid? Uanset om din husstand inkluderer nye hvalpe, eller du påtænker køb af hvalpe, er det på tide at overveje grundigt, hvordan du forbereder dig selv og ikke mindst boligen optimalt til livet med hundehvalpe.

Det gælder om at få styr på det rette udstyr, den rigtige og formålstjenelige boligindretning, samt hvilke opdragelsesregler du ønsker skal præge hvalpenes opvækst med. Opgaver, der er lettere sagt end gjort, og som måske kan være vanskelige at overskue som ny eller kommende hundehvalpeejer. Men bare rolig – hjælpen er nær. I dette korte indlæg giver vi dig en række konkrete tips til, hvordan du og dine hvalpe får den bedst mulige start på livet sammen.

God læselyst!

Giv din bolig ”hvalpe-venlig” indretning

Først og fremmest er det vigtigt, at du forbereder dig godt på hvalpenes ankomst ved at tænke i såkaldt ”hvalpe-venlig” indretning. Som hundehvalp er verden ny og spændende, og hvalpenes nysgerrige væsen vil formodentlig betyde, at de afsøger hele dit hjem for interessante genstande, der kan bides i, spises, leges med og lignende.

Derfor bør du for husfredens skyld klargøre boligen og tage dine indledende forbehold, så der ikke ligger farlige eller værdifulde genstande løst i hvalpenes øjenhøjde og lige inden for deres rækkevidde. På samme måde er det forventeligt, at hvalpene ikke har lært at besørge efter de gængse regler, og derfor gør du klogt i at beskytte eventuelle møbler, gulvtæpper og lignende interiør, der er særlig sart eller af høj værdi.

Kort sagt: Forsøg at fjerne alt, hvad der kan være af risikofare for hvalpene, og som du ikke ønsker skal blive beskadiget.

Få styr på de fysiske rammer – indendørs såvel som udendørs

Hvor skal dine hvalpe opholde sig og færdes på matriklen? Dette er et af de vigtigste spørgsmål at få afklaret og handlet ind til, inden hvalpene ankommer. En sund og fornuftig opvækst inkluderer muligheden for, at hvalpene både kan bevæge sig dagligt indendørs og udendørs under ordnede forhold og beskyttede rammer.

Derfor bør du få styr på, hvilke områder indenfor og udenfor du ønsker at afgrænse til hvalpene – og hvordan dette skal foregå. Eksempelvis er det vigtigt at få sikret solid og sikker indhegning af have eller terrasse, så hvalpene ikke risikerer at løbe væk. På samme måde bør du lave faste områder i boligen til hvalpene, så de fra starten vænner sig til at holde sig der og ikke fare rundt i møblerne (medmindre dette er tilladt i din husstand).

Hvis du har et helt kuld af hvalpe, kan det være et godt tip at investere i en rummelig hvalpegård til din matrikel, der både kan holde styr på hvalpene og samtidig give dem god plads til at bevæge sig på.

Sæt fast struktur på hvalpenes hverdag – med god hjemmetræning

Det er dog ikke udelukkende boligens fysiske rammer, der skal styr på. Det er i den grad også afgørende, at du får sat faste rammer omkring hvalpenes dagligdag lige fra begyndelsen. Hvalpe er lærenemme i starten, hvilket du bør udnytte til at skabe struktur og faste rutiner, som de kan indlære og indordne sig efter. En sådan struktur kræver vedholden og fast hjemmetræning i og udenfor huset, og med en solid indsats i starten vil du opleve gode resultater hurtigt på sigt.

 

Held og lykke med at give dine nye hundehvalpe en god start på livet.