fredag, april 19, 2024
Nyheder

Sådan styrker du din holdning og mindsker smerter i ryggen

Smerter i ryggen kan være invaliderende i så høj grad, at man kan være sengeliggende i længere tid. Den logiske forklaring er naturligvis, at rygsøjlen er med til at holde os oprejst gennem dagen. Hvis der opstår komplikationer, eller andre problemer med ryggen og holdningen, kan det derfor have afgørende betydning for, om du overhovedet er i stand til at bevæge dig.

Her er 6 bud på, hvad du kan forsøge at gøre for at styrke og forbedre din holdning og komme smerterne i ryggen til livs:

Gør det til en vane at gå en tur

Gang og gåtur er med til at styrke de muskler, der fungerer som støtte af din rygsøjle. Din ryg kan derfor lide last, hvis du lever en inaktiv livsstil, hvor du ikke får rørt dig nok. Gang er også med til at øge blodgennemstrømningen og skyller toksiner ud i din rygsøjle.

Gang er desuden med til at øge fleksibiliteten i din rygsøjle og nedre regioner af ryggen. Dette sikrer, at din ryg og holdning er styrker også til fremtiden og mange år frem. Det er derfor ikke kun en god idé for din nuværende situation, men ligeledes for at passe på dine krop, der gerne skal kunne holde til et langt liv.

Daglige øvelser

En af de mest effektive måder at styrke din ryg på, er ved at indføre daglige øvelser i din hverdag. Det er en god idé at lave øvelserne hver morgen og aften i et kvarter ad gangen – altså en halv time sammenlagt i døgnet. Det kan virke uoverskueligt, men at mindske smerter og øge livskvaliteten ved at kunne bevæge dig rundt uden en ryg, der brokker sig, kan vi hurtigt blive enige om er det hele værd.

Der findes flere træningsprogrammer på nettet, du kan søge frem. Det er vigtigt, at du går efter et program, der passer til dine behov. Og uanset program, skal du finde et program med smidighedsøvelser i et roligt tempo. Det handler om at træne ryggen og de mange led og roteringer stille, roligt og grundigt. Det handler derfor ikke om at få pulsen op eller at hoppe rundt.

Anvend holdningskorrigerende tøj

Holdningskorrigerende tøj er et nyere påfund, og blev først anvendt på hospitaler, inden det efterfølgende er blevet tilgængeligt til private. Det er en god muligt at anvende sig af. En holdningskorrigerende trøje kan være med til, som navnet antyder, at korrigere din positur til en sundere holdning, og dette kan styrke din ryg og mindske smerter.

Det smarte ved tøj som dette er, at du tager det på som almindeligt tøj, og så fungerer det, som det skal, i løbet af dagen, uden at du behøver at gøre mere for det eller at huske på noget. Det er altså et smart bud på en mulig hjælp til at forbedre din positur, som efterfølgende har mange andre fordele for din ryg.

Få hjælp af en fysioterapeut

Hvis du ikke er i stand til at udføre eller afprøve ovenstående bud, så kan den umiddelbare løsning være at besøge en fysioterapeut, der kan sætte dig igang med et forløb målrettet netop dine problemer og dine behov. Det kræver typisk en form for øvelser og træning, men det kan føles sikkert og trygt for mange at have en fysioterapeut, der følger med på sidelinjen og kan guide undervejs.

Desuden er en fysioterapeut uddannet i netop denne slags problemer, og det er derfor ikke uvant område, personen rådgiver på. Oftest er der heldigvis en løsning, og den kan i finde sammen.

Lav om på dine kostvaner og tag et tilskud

Din kost har meget at sige, i forhold til hvad din krop giver udtryk for. Hvis du spiser for meget fedt, sukker eller rødt kød, kan der opstå inflammatoriske tilstande. Inflammation er betændelsestilstande i kroppen og kan opstå på baggrund af skader på væv, sener og ledbånd. Det findes overalt omkring din ryg, og inflammation omkring dette område kan derfor komme til udtryk ved smerter og ufleksibilitet. Det er derfor værd at overveje at skifte kostvaner til mere frugt og grønt, inden det er for sent.

Du kan også supplere din kost ved at tage et tilskud for at styrke dine ryg. Det er en god idé at få omega-3 fedtsyrer, der bogstaveligt smører dine led og gør dem smidige og sunde. Det er ligeledes en god idé at tage et tilskud af Vitamin D, især i de mørkere vintermåneder, da mangle på vitamin D eksempelvis kan komme til udtryk ved rygsmerter.