torsdag, marts 28, 2024
Nyheder

Din hund og nytårsaften – sjældent et godt match

Nytårsaften er for os mennesker en rigtig hyggelig aften fyldt med god mad, musik og massere af god stemning. Men det er sjældent en aften som familie hunden nyder, da larm, mærkelige lyde og skarpe lysglimt, jo også hører med til en hver nytårs aften, omkring midnat.

 

Nogen hunde bliver så skræmte at de nægter at gå rundt, men blot ligger i et hjørne hvor de ryster gennem hele aften. Der findes rent faktisk eksempler på at hunden er blevet stresset så voldsomt, at den er gået i chok og død, som følge af det voldsomme scenarie.

 

En hver ejer kender sin egen hund bedst og derfor er det vigtigt at man som hundeejer indretter sin nytårsaften efter sin hunds grad af angst. Det er ikke rimeligt at man tager af sted fra en hund der er så angst at den kun vil ligge i et hjørne.

 

Man kan inddele hunde i 3 kategorier, når det gælder angst for Nytår:

 

Hunden bliver urolig og rastløs

Så snart det første fyrværkeri bliver skudt af vil de fleste hunde blive en smule rastløse og holde sig omkring deres ejere. Dette er en helt normal reaktion på mærkelige lyde, og mange hunde vil også begynde at gø når de kan høre fyrværkeriet. Her er det vigtigt at man kender sin hund godt, da man enten kan lade hunden blive omkring én, eller man kan bede dem bestemt om at lægge sig i sin hundekurv og slappe af. For nogen hunde hjælper det at blive lagt af, hvor det vil virke mere stressende på hunde som er lidt mindre selvstændige. I begge tilfælde er der dog kun tale om mild grad af angst/stress i forbindelse med nytårsaften

 

Hunden bliver bange ved hver eneste lyd

Hver gang hunden hører en lyd, hyler den og gemmer sig under møbler. Den vil ikke ud i haven, eller kommer løbende ind, hver gang krudt skydes af.

 

Her er det vigtigt at være omkring sin hund. Hvis der er et rum i huset som er bedre isoleret mod lyd, kan det hjælpe at lægge hunden her, men det er vigtigt at hunden ikke føler sig isoleret.

 

Hunden vil ikke blive bedre i løbet af aften, hver ny lyd vil påvirke hunden, som først vil være sig selv dagen efter, eller når der ikke skydes fyrværkeri af.

 

Hunden er angst konstant

Nogle hunde går fuldstændig ned med flaget når nytårs aften nærmer sig. Typisk vil hunden ikke rejse sig, hverken hvis den får tilbudt godbidder, som den ellers normalt kan lide, eller hvis den skal besørge. Pulsen er kraftigt forhøjet, og hunden hyperventilerer konstant.

 

I disse tilfælde er det eneste rigtig at være omkring sin hund, sørge for at den har trygge rammer, og lade være med at skyde fyrværkeri af på grunden. I de fleste tilfælde vil det være nødvendigt at give hunden beroligende medicin, så den døser hen og påvirkes mindre af de mange lyde. Det er kun din dyrelæge som kan ordinerer beroligende medicin til din hund! Det er vigtigt at man kun giver sin hund medicin som dyrlægen har sagt god for, da også medicinen belaster hundens kredsløb, og forkert medicinering kan resulterer i krampeanfald, eller død hos hunden.

 

Hunden gemmer sig

Du kan gøre flere ting for at hjælpe din hund igennem nytårsaften:

 

  • I løbet af året kan du træne din hund til at blive bedre til fremmede lyde. Man kan købe CD’er med lyde som kan afspilles og langsomt vende din hund til fremmede lyde.
  • Sørg for at din hund er luftet og har været ude på en god tur, inden nytårsaften starter
  • Lad være med at “pusse nusse” om den bange hund, det forstærker blot føelsen af at “der er noget galt”
  • Tag ikke hunden med ud for at “se de ikke er farligt”
  • Brug ikke truthorn eller bordbomber, hvis du ved din hun ikke kan lide det
  • Lad aldrig en hund der er bange for nytår være alene hjemme
  • Nogen gange kan det hjælpe at sætte flere hunde sammen nytårs aften
  • Skyd ikke fyrværkeri af i haven, eller på egen grund, hvis du ved din hund bliver skræmt
  • Spørg din dyrlæge til råds inden du giver din hund medicin
  • – Vær’ overbærende hvis hunden skulle tisse på gulvet