onsdag, juli 24, 2024
Hunderacer

Mops eller Moppe

Mops eller Moppe

Kær hund har mange navne, en mops eller moppe er i øjeblikket en af de mest populære hunderacer i Danmark.

Der findes rigtig mange myter omkring mops, hvor nogen daterer racen tilbage til 300 år f.k. Men det er helt sikker at Mops stammer fra Kina.

Moppen blev oprindelig fremavlet som tempelhund i det gamle Kina, hvad hunden blev brugt til er stadig uvist, men meget tyder på at mops hunde er fremavlet udelukkende som selskabshunde.

Mops er ofte afbilledet i selskab med kejsere og konger, hvilket måske forklarer racens “Behand’l mig som en konge” holdning.

De fleste danskere kender moppen eller mop fra tv udsendelsen “mig og Mops” med Jacob Haugaard. Men de seneste par år er mops blevet meget populær blandt danskere, især som storbyhund.

Temperament

Mops er en hunderace som elsker at slappe af, bare ligge og dase sammen med sin familie. Racen er rimelig rolig, men samtidig utrolig stædig, og det er ikke alle Mops man kan få til at hente legetøj eller lave kunstner. Hunden ønsker det meste af tiden, bare et passe sig selv og nyde tilværelsen. Modsat hunderacer som Labrador, er Mops ikke en “pleaser”, hvilket betyder den ikke føler et stort behov for at blive bekræftet.

Dermed ikke sagt at hunden ikke kræver motion og udfordringer!

Størrelse

Mops betegnes som en lille hunderace

Hanner bliver omkring 30-36 cm og vejer omkring 6-9 kg.

Tæver bliver omkring 25-30 cm og vejer om 6-8 kg.

Pleje

En Mops kræver at man sætter sig ind i hvordan man plejer denne hunderacer, da racen har en række helbredsproblemer, som man skal tage hensyn til.

Mopper bliver let forkølede hvis temperaturen svinger for meget. Det er derfor nødvendigt med skygge om sommeren og overtøj om vinteren.

Blot ved at kigge på racen kan man se at Mops har problemer med vejrtrækningen pga. af den meget flade snude.

Man bør også undgå hunde der er meget sammentrykte da de ofte vil lide af øjenbetændelse og vejtrækningsproblemer.

Racen har større chance for ar få hjernebetændelse, hvilket er med til at holde gennemsnitsalderen nede til omkring 7 år.

(Mange bliver dog 12 -15 år-)

Egenskaber

Mops egner sig rigtig godt som lejlighedshund, men den kræver at komme ud på sine daglige gåture. Men må ikke udsættes for hård kulde. Børn kan stresse Mopper ved at prøve at aktivere hunden konstant, man skal derfor som voksen sørge for at hunden for fred, når den ønsker det.

Beskrivelse

De fleste kan kende en mops på lang afstand. Typisk er farven lys guld med en sort maske. Øjnene er store og helt runde, og placeret tæt i det flade hoved. Kropsbygningen er kraftig, med små korte ben. Halen som er noget af det mest karakteristiske ved hunderacen, ligger som en krøller over det bagerste af ryggen.

Som ejer skal man passe på ikke at overfodre sin Mops, da dette vil føre til fedme og rygskader på hunde