tirsdag, maj 21, 2024
Hunderacer

Cesky Terrier

Cesky terrieren er en lille, kortbenet terrier med en firkantet kropsbygning og et karakteristisk, terrieragtigt ansigt med hængeører. Pelsen er kort på kroppen, men lang på maven og benene, samt i ansigtet og kræver jævnlig og omhyggelig pleje. Cesky terrieren findes både i gråblå, hvor hvalpene fødes sorte, eller lyd kaffebrun, hvor hvalpene fødes brune. Højden over skulderen er mellem 25 or 32 centimeter, og vægten ligger mellem 6 og 10 kilo.

Om racen

Cesky terrieren er en meget ny race, fremavlet af den tjekkiske genetiker Frantisek Horak. Han ønskede en let og smidig terrier til jagt med et godt sind. Derfor krydsede han i 1949 en sealyham terrier med en skotske terrier for at få det bedste fra hver af de to racer.

Allerede i 1963 blev racen internationalt anerkendt som en egentlig race, og den blev hurtigt kendt udenfor Tjekkiet, først og fremmest som en glimrende familiehund. 

Temperament

Cesky terrieren er en rolig og stilfærdig hund, der altid holder sig munter og elsker at være med alle steder. Hunden er meget kontaktsøgende og er en fremragende følgesvend, der aktivt følger med sin familie. Det er derfor vigtigt, at du har tid og overskud til hunden, ellers vil den blive en lad og doven hund, der hurtigt bliver tyk på sofaen.

Cesky terrieren er en rolig og venlig familiehund, som normalvis er tålmodig og overbærende med børn. Den kan være en smule reserveret overfor fremmede, men vil som regel gerne hilse og lege. Føler den sig provokeret er den til gengæld pågående, vedholdende og frygtløs. Mens hunden stadig kan bruges som jagthund er den i dag først og fremmest en selskabshund og familiehund.

Som det fleste andre terriere er Cesky terrieren en intelligent hund, der kræver en del træning for at blive en god og lydig hund. Man kommer her længst med venlig konsekvens. Er man for hård ved hunden, bliver den i stedet stædig og uvillig til at samarbejde. Træner man derimod hunden godt og giver den tilstrækkelig opmærksomhed, får man en særdeles opmærksom og lydhør hund, der gerne følger anvisninger.   

Pasning og pleje

Cesky terrierens pels er meget fin og silkeblød. Hunden fælder ikke, men kræver dog stadig en del pelspleje. Pelsen på selve kroppen er forholdsvis kort, men den lange pels på mave og ben skal klippes ca. fire gange om året, for at det ikke bliver for langt og samler for meget skidt.

Hundens skæg og øjenbryn skal også trimmes og dertil ofte vaskes og redes igennem for at holde det fri for skidt og madrester. Er du ikke indstillet på, at hunden kræver denne type pleje, er Cesky terrieren ikke den rette hund for dig.

Cesky terrieren er ikke særlig pladskrævende og kan sagtens bo i en mindre lejlighed. Dog er det en aktiv hund, der gerne vil med udenfor og gå tur. Da den ofte er temmelig madglad, kan den daglige motion være en nødvendighed, hvis den skal holde den sunde, slanke form.