søndag, maj 26, 2024
Hunderacer

Boerboel

Oprindelse

Boerboel, er en gammel Sydafrikansk race hvis oprindelse fortaber sig tilbage i 1600 tallet. Men først i 1983 blev der sat en standard for dem da SABT (Suid-Afrikaanse Boerboel Telersvereniging) blev grundlagt.

Boerboel er Afrikaan og betyder “Bondens Store Hund”, da de blev avlet til at bevogte gården.

Temperament

Boerboel, menes at være den eneste race i verden, specielt avlet til at beskytte og bevogte uden aggression. Det gør den til en meget effektiv vagthund. Der højlydt gør ad fremmede og ukendte dyr i området. De er meget beskyttende overfor deres hus og territorium, og derfor bør man holde dem i en indhegnet gård, da de ellers har tendens til at udvide deres territorium.

En Boerboel er en meget loyal og kærlig familiehund. De er kendt for at være tolerante med børn og leger med dem. En stor hund der holder af dem udgør en god følgesvend for børn.

De går også godt sammen med andre hunde og kæledyr, forudsat at de er socialiseret og trænet korrekt. Socialisering vil hjælpe dem til at bestemme, hvordan de kan skelne mellem venlige besøgende og potentielle farer.

Størrelse

Boerboelen er en stor stærk hund. Den er velproportioneret med veludviklede muskler, og smidige bevægelser. Hanhunden er udpræget maskulin og tæver mere feminine.

Højden for en han bør ifølge standarden være 64-70 cm. Dog accepteres større hanner så længe deres proportioner er korrekte.

For tæver bør højden ligge på 59-65cm. Vægten for en Boerboel svinger typisk fra en lille tæve på 45 kg. til en velvoksen han på 70kg. Vi har dog hørt om store hanhunde på både 80 og 90 kg, men har aldrig set disse

Karakter

En Boerboel har en veludviklet intuition. De er intelligente, stærke, muskuløse og imponerende. Denne race udgør en meget effektiv vagthund på grund af deres beskyttende natur. Det er derfor bydende nødvendigt, at have kontrol over dem hele tiden.

Træning

En Boerboel er intelligent og villig til at arbejde med træneren. De er tilbøjelige til at dominere ejeren, men tidlig træning kan forhindre dette. Hierarkiet udvikles ikke ved at være grov/hård, men ved at være fast og konsekvent. Lydighedstræning anbefales tidligt, og socialisering bør være den absolut vigtigste del af denne.

Boerboels er ikke at anbefale til første gangs trænere, eller som første hund for en familie. Hvis familien er uerfaren i at arbejde med hunde af dominerende race.

Aktivitet

En Boerboel behøver ikke specielt meget motion. Men er dog ikke velegnet til at bo i en  lejlighed. De nyder at have en stor indhegnet gård, hvor de kan patruljere, vogte, og endda motionere selv. En lang gåtur hver dag er nok til at holde dem mentalt og fysisk fit. De elsker at løbe med familien, og nyder en gang boldspil eller anden leg. Under udendørs aktiviteter på offentlige steder, er det tilrådeligt at holde dem i snor, medmindre de er behørigt opdraget og socialiseret.

Pels og Pleje

En typisk Boerboel har en kort, glat, tæt pels. Godkendtet farver for BB er brindlet, rød, rød-brun, brun, fawn og beige. Andre med begrænsede mængder af hvidt på hoved, bryst og ben kaldet Pie-ball eller Irish marking er også godkendtt.

En Boerboel er forholdsvis let at pleje. De kræver lejlighedsvis børstning og efter behov et bad. gennemsnitlig levealder for en boerboel er omkring 10-12 år og den betragtes som en sund race.

Artiklen er skrevet af Frank Køhler, fra kennel Boelsplaas Boerboel