fredag, juni 14, 2024
Hunderacer

Irsk Setter

Oprindelse

Den Irske Setter stammer fra Irland, hvor den i 1885 blev fastsat som race i Dublin. Der er fundet litteratur om den Irske Setter tilbage i 1555 som fortæller hvordan man trænede den til drivende jagt på fugl i net. Efterfølgende ændrede jagtformen sig til falkejagt, hvor hunden fungerer som stående hund for fuglen. Denne egenskab hos hunden anvendes den dag i dag. På gælisk kaldes den modder rhu. Den almene opfattelse er, at den Irske setter er en blanding af Irsk vandspaniel, Springer Spaniel, Spansk Pointer og Engelsk, og Gordon setter.

Egenskaber

Den Irske Setter har ry for at have et umætteligt aktivitets behov. Der findes 2 typer af den Irske Setter, men det er kun jagttypen der er anerkendt i Danmark. Der er synlig forskel. Familie setteren er i langt højere grad avlet efter standard på eksteriør og en meget roligere og bedre temperament. Hvor i mod jagtsetteren næsten udelukkende er avlet efter jagtegenskaber. Derfor kan udseendet, størrelsen og temperamentet variere meget.

Uanset om den skal anvendes til jagt eller ej, er det er vigtigt at den får en god grundtræning og dagligt stimuleres i form af lange ture med mulighed for at løbe frit. Den er særdeles velegnet til agilty og lydighedstræning.

Setteren er intelligent, glad, aktiv, børnevenlig, og sætter stor pris på sin familie. Den kan være lidt af en udfordring at træne, da den har tendens til at være stædig og hurtigt kommer til at kede sig. Som jagthund kan den dække store åbne områder.

Udseende

Størrelse for hanner: 58-67cm. Tæver: 55-62cm. Farven er Kastanje rød.

Pleje

Hvis setteren skal udstilles skal den have omfattende pelspleje, men ellers er det nok at børste den igennem et par gange om ugen.

Artiklen er skrevet af Nana Strüwing fra Kennel Kennel Chikadee’s